PVDA zet in op armoede, werk en toekomst voor jongeren
“Armoede wordt een speerpunt van de campagne van de PVDA”. Dat kondigde partijvoorzitter Peter Mertens aan bij de voorstelling van de enquête die de partij hield bij 41.420 Belgen.
Uit een bevraging die PVDA uitvoerde bij 41.420 Belgen blijkt dat de Belg vooral wakker ligt van armoede, werk en de toekomst voor de jeugd. Partijvoorzitter Peter Mertens benadrukte dat armoede in alle leeftijds- en beroepscategorieën in de drie gewesten als bekommernis nummer één naar voor komt. Hetzelfde geldt ook voor de andere thema’s. Een aantal van de resultaten gaat sterk in tegen wat de meeste politieke partijen naar voor schuiven. Voor de PVDA blijkt het democratisch draagvlak dus klein te zijn voor voorstellen dat de mensen langer moeten werken of de staat moet worden afgebouwd.
Het feit dat armoede zo prominent naar voor kwam als prioriteit, was voor PVDA een verrassing, erkende Mertens. “Het was niet gepland, maar we hebben beslist om dat mee te nemen in ons verkiezingsprogramma”, stelde hij.
‘Democratie is een werkwoord’
Onder het motto ‘democratie is een werkwoord’ was de enquête meteen ook de start van de verkiezingscampagne. Op de voorstelling werd benadrukt dat het met meer dan 40.000 respondenten een van de grote politieke enquêtes gaat, die in tegenstelling tot andere bevragen voornamelijk face-to-face werd afgenomen. De resultaten werden ook gewogen, benadrukte Mertens.
De campagne zal zich als gevolg van de enquête toespitsen op armoede, werk en toekomst voor de jongeren richten, maar ook op fiscaliteit, klimaat en justitie. Dat moet zich ook vertalen in de lijsttrekkers met in Luik de staalarbeider Fréderic Gillot als lijsttrekker voor het Waals Parlement en de 21-jarige Jos D’Haese op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement.
Notionele intrestaftrek
Om de armoede te bestrijden wil PVDA dat “alle uitkeringen en inkomens die onder de armoedegrens liggen boven de grens van de menswaardigheid worden getrokken”. Dat kost anderhalf miljard euro, maar is perfect betaalbaar als de notionele intrestaftrek, die 6,2 miljard per jaar kost, wordt afgeschaft, aldus Mertens.
Uit de enquête blijkt nog dat 42 procent van de ondervraagden het eens is met de stelling “geen jacht op de werklozen, maar op de werkloosheid”. Voorts kan de armoede voor hen voorkomen worden door de verlaging van de ziekenhuis- en geneesmiddelenprijzen (24 procent) en een serieuze verhoging van de pensioenen (23 procent).
Voor het thema werk zet PVDA in op fakkeljobs – oudere werknemers vervangen door jongere – in plaats van het optrekken van de pensioenleeftijd. De partij onderzoekt hoe ze een systeem van vervroegd pensioen, indien de betrokkene in het bedrijf vervangen wordt door een jongere, kan uittekenen.
Eenheid van het land
De jeugd kan het best een toekomst gegeven worden door vaste banen met een degelijk loon (59 procent), wat een afwijzing is van de flexi- en hamburgerjobs. De ondervraagden vinden dit belangrijker dan de aanpak van de grote fraudeurs (26 procent) en de invoering van een miljonairstaks (22 procent).
De PVDA was ook erg opgetogen de bijval die een aantal PVDA-standpunten kregen. Zo gaat 89 procent akkoord met de stelling dat de overheid in de economie moet ingrijpen om de crisis te bestrijden. 85 procent wil een actieve houding tegen racisme, terwijl 81 procent zich uitspreekt voor de eenheid van het land.
“Een totaal ander resultaat dan wat je zou verwachten, wanneer je elke dag de deadlines en tweets van politiekers en grote ondernemers leest”, aldus Peter Mertens die opgetogen is over het “verfrissend geluid van onderuit“. (Belga/AVE)
Miljonairstaks
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier