PVDA-fractieleider Jos D’Haese: ‘Jambon gedraagt zich bijzonder arrogant’
Jos D’Haese, fractievoorzitter voor PVDA in het Vlaams Parlement, toonde zich de afgelopen dagen bijzonder kritisch voor de nieuwe regering van minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Misschien moet hij zijn eigen inburgeringscursus eens volgen.’
Dat Jambon de – naar eigen zeggen beschikbare – begrotingstabellen niet wil vrijgeven, is voor D’Haese onaanvaardbaar.
Jos D’Haese: ‘Dit was geen slip of thetongue. Jambon wil gewoon provoceren en de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Intussen heeft hij die grens al overschreden. Het is toch evident dat de Vlaamse regering na 127 dagen onderhandelen de budgetten op tafel legt? Wie zijn cijfers niet vrijgeeft, heeft iets te verbergen. Enkele ministers communiceerden bij de presentatie van het regeerakkoord over de cijfers die hen in een mooi daglicht plaatsen, maar wat hen niet uitkomt houden ze angstvallig geheim. Vervolgens krijgen de lokale afdelingen de begrotingstabellen opgestuurd. Als overtreffende trap zegt Jambon openlijk dat hij de cijfers niet wil vrijgeven omdat hij daar simpelweg geen zin in heeft. Ronduit hallucinant.
Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zoekt de oppositie spijkers op laag water. Eerst een debat over de grote lijnen, volgende week kan er over de details gediscussieerd worden.
D’Haese: Wie een volwaardig democratisch debat respecteert, moet meteen duidelijkheid scheppen over de beleidskeuzes die worden gemaakt. Daar hoort ook cijfermateriaal bij. Jambon en co. willen maskeren dat ze de mooie beloftes in het regeerakkoord niet kunnen waarmaken. Als de regering de wachtlijsten in de zorgsector en voor sociale woningen wil afbouwen, dan zijn er aanzienlijke investeringen nodig. Maar wegens een gebrek aan inkomsten zijn bijkomende besparingen die de Vlaming aan den lijve zal ondervinden onvermijdelijk. Dat Jambon daarover weigert te spreken, is bijzonder arrogant ten opzichte van het parlement én de hele samenleving.
Misschien moet Jambon zijn eigen inburgeringscursus eens volgen of de Vlaamse canon nalezen.
Wouter De Vriendt (Groen) noemde die houding autoritair.
D’Haese: Het sluit in ieder geval aan bij wat we al eerder van deze regering – en in het bijzonder N-VA – hebben gezien. Het kritisch middenveld wordt monddood gemaakt, partijleden krijgen op de congressen amper tijd om het regeerakkoord door te nemen, het parlement wordt niet betrokken in een debat over de fundamentele keuzes die de komende vijf jaar zullen gemaakt worden … Democratisch kan je dat nauwelijks nog noemen. Bovendien zit Jambon tijdens het debat doodleuk spelletjes te spelen op zijn gsm-toestel. Misschien moet hij zijn eigen inburgeringscursus eens volgen of de Vlaamse canon nalezen, want blijkbaar heeft hij zelf een elementair respect voor de democratie nog niet onder de knie. Ik hoop dat zijn coalitiepartners (CD&V en Open VLD, nvdr.) hier hun lessen uit trekken.
Verwacht je dat de debatten tussen meerderheid en oppositie de komende vijf jaar altijd zo bitsig zullen verlopen?
D’Haese: Een debat mag hevig en vurig zijn, maar er moet wel een zekere basis van respect zijn. Dat was de afgelopen dagen amper te bespeuren. De manier waarop de regeringspartijen tussenkomsten van de oppositie weglachen is zorgwekkend. Ze lijken te vergeten dat het parlement de regering controleert, en niet omgekeerd.
U staat in dit debat schouder aan schouder met het Vlaams Belang. De regeringspartijen denken er ook over na om beide partijen in het parlement naast elkaar te zetten.
D’Haese: Inhoudelijk staan onze standpunten lijnrecht tegenover elkaar. Over de discussie rond de plaatsverdeling in het parlement wil ik heel kort zijn: het is ronduit absurd dat de regeringspartijen zich met zulke onbenulligheden bezighouden. Ik dacht dat we het eindelijk konden hebben over de echte problemen in onze samenleving. Hoe gaan we armoede aanpakken? Wat doen we tegen de klimaatverandering? In plaats daarvan tracht de regering het linkse oppositieblok (SP.A, Groen en PVDA, nvdr.) fysiek uit elkaar te drijven. Opnieuw een flink staaltje oppositiepesten.
Even naar het regeerakkoord. Minister Hilde Crevits (CD&V) noemde dat een heel evenwichtig document.
D’Haese: Deze regering heeft de sociale prioriteiten bij het huisvuil gezet en gebruikt nieuwkomers als zondebok om de aandacht daarvan af te leiden. Bij de presentatie van het regeerakkoord zei Jambon dat de lasten en de lusten niet evenredig verdeeld zijn. Die uitspraak lijkt wel uit het verkiezingsprogramma van de PVDA geplukt. Politici vertrekken met enorme uittredingsvergoedingen, terwijl de facturen steeds meer mensen boven het hoofd groeien. Maar wat stelt hij daar tegenover? Dat nieuwkomers 360 euro moeten betalen voor een inburgeringscursus!
Vlaams Belang was de grote winnaar van de verkiezingen. De kiezer heeft toch duidelijk rechts gestemd?
D’Haese: Jambon wil de Vlamingen laten geloven dat ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten en zo de separatisten kweken om het land te kunnen splitsen. Het grootste probleem van de Vlaams-nationalisten is dat hun gedroomde splitsing van België helemaal geen draagvlak heeft. Zelfs een meerderheid van de N-VA-kiezers wil niet van een onafhankelijk Vlaanderen weten. Daarom zet de partij alle middelen – cultuur, onderwijs, inburgering, media – in om Vlaams-nationalistisch gedachtegoed te aan te wakkeren. Het regeerakkoord staat bol van de symbooldossiers om de aandacht van de echte problemen af te leiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier