‘Problemen jeugdpsychiatrie enkel structureel op te lossen met staatshervorming’
De problemen in de jeugdpsychiatrie kunnen enkel structureel worden opgelost bij een volgende staatshervorming. Dat zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA).
Een meisje van 17, dat al enkele weken in behandeling was in een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Antwerpen, moest afgelopen nacht in een politiecel doorbrengen. Ze kon in het centrum niet meer terecht en werd uiteindelijk gedropt aan het gerechtsgebouw van Antwerpen, waar men tevergeefs probeerde een geschikte opvangplaats te regelen. Pas een dag later werd een bed gevonden in een gemeenschapsinstelling, in uitvoering van een reeks eerder afgesproken time-out.
Onlogisch georganiseerde overheid
“Ik erger mij verschrikkelijk aan het feit dat we om de haverklap met dit soort gevallen te maken blijven krijgen en dat we die niet structureel aanpakken”, reageert Lorin Parys, die zich in het Vlaams parlement in integrale jeugdhulp specialiseert. Volgens het parlementslid moet Vlaanderen de volledige bevoegdheid krijgen. “We hebben in Vlaanderen immers een integrale jeugdhulp uitgewerkt, waarbij we de muren tussen de verschillende vormen van hulpverlening hebben gesloopt. Het sluitstuk van die integrale hulp ontbreekt, omdat de residentiële jeugdpsychiatrie een federale bevoegdheid blijft.”
Volgens Parys bestaat de kans dat de crisis van afgelopen nacht kon worden vermeden als de behandelende arts ter beschikking van de jeugdrechter had gestaan. Die rechter valt echter onder Vlaamse bevoegdheid. “En dus maakt onze onlogisch georganiseerde overheid opnieuw slachtoffers. Een staatshervorming, met confederalisme als resultaat, is geen drammerige eis van nationalisten, maar iets dat een wezenlijk verschil kan maken in het leven van de doorsnee burger”, besluit Parys.
‘De Block en Vandeurzen mogen zich niet langer achter elkaar verschuilen’ (SP.A)
Ook SP.A roept federaal minister Maggie De Block en Vlaams minister Jo Vandeurzen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en werk te maken van een gedeelde oplossing. “De Block en Vandeurzen mogen zich niet langer achter elkaar verschuilen.”
Kamerlid Maya Detiège en Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche wijzen erop dat het hier niet gaat om een alleenstaand geval en dat jeugdrechters en kinderpsychiaters al meermaals aan de alarmbel trokken. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld zijn er elke week dertig aanvragen voor crisisopvang, terwijl er maar acht bedden zijn. Volgens Van den Bossche beloofde Vandeurzen al herhaaldelijk beterschap, maar blijven de problemen even groot en verwijst de Vlaamse minister van Welzijn wat graag naar zijn federale collega voor Volksgezondheid De Block. Die liet volgens SP.A op haar beurt weten dat er geen tekort is. “Dat jongeren op straat of in de cel belanden, bewijst nochtans het tegendeel”, aldus Detiège.
“Dat Vandeurzen in antwoord op een parlementaire vraag niet eens kan zeggen hoeveel jongeren wachten op een bed in de kinderpsychiatrie en de crisisopvang, toont duidelijk aan dat er te weinig aandacht is voor deze nochtans kwetsbare groep jongeren”, besluit Van den Bossche.
Belang van nauwe samenwerking
Ministers De Block en Vandeurzen benadrukken het belang van een nauwe samenwerking tussen de federale overheid en de gemeenschappen in dit domein. Ze willen nu nagaan welke elementen van de lopende samenwerking versneld kunnen worden. Concreet gaat het om vijf lopende regionale projecten rond de samenwerking tussen kinder- en jeugdpsychiatrie en de jeugdhulp in Vlaanderen. De evaluatie van deze projecten loopt momenteel.
Het versterken van het beleid voor geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren staat ook op de agenda van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 30 maart. Dat omvat ook een nauwere samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten, luidt het in een gezamenlijke mededeling van de ministers. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier