Portret: Siegfried Bracke
Siegfried Bracke wordt de nieuwe Kamervoorzitter. Lees hier zijn portret.
Siegfried Bracke (61) was VRT-journalist toen hij vier jaar geleden de stap zette naar de politiek. In die korte tijd in naam te maken als N-VA’er. Hij zetelt in de Kamer en in de Gentse gemeenteraad, maar haalde de krantenkoppen vooral met enkele controversiële uitspraken en met onthullingen over zijn verleden als ghostwriter voor de Vlaamse socialisten. Indien de Kamerleden dinsdag akkoord gaan, wordt Bracke de nieuwe voorzitter.
‘Dit is de moeilijkste beslissing van mijn leven geweest, maar ik neem ze met veel overtuiging.’ Met die woorden kondigde Siegfried Bracke op 4 mei 2010 aan dat hij met onmiddellijke ingang de VRT had verlaten en de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de N-VA bij de federale verkiezingen een maand later zou trekken. Weinigen hadden de overstap van Bracke zien aankomen. Hij had zijn collega’s en oversten bij de openbare omroep pas dezelfde ochtend op de hoogte gebracht.
Bracke startte zijn loopbaan in de journalistiek in 1981, toen hij als producer aan de slag kon bij BRT 1 (het huidige Radio 1). Twee jaar later stapte hij over naar de radionieuwsdienst en in 1990 werd hij Wetstraatsjournalist bij de BRT-televisie. De Gentenaar groeide er uit tot hét gezicht van de politieke verslaggeving en nam er vanaf 2001 als presentator verschillende programma’s voor zijn rekening: ‘De Zevende Dag’, ‘Villa Politica’, ‘Terzake’, ‘Bracke op vrijdag’, de verkiezingsshows…
De kritiek op Bracke, een bekend vrijmetselaar, was vaak niet mals. Zo probeerde hij met programma’s als ‘Bracke & Crabbé’ en ‘Doe de stemtest’ de politiek dichter bij de mensen te brengen, maar zou hij het Vlaams Blok/Belang te coulant behandeld hebben. In 2005 stond hij in het oog van de storm toen bekend raakte dat hij een debat van het Vlaams Belang had gemodereerd. Dit voorval verhinderde evenwel niet dat hij in januari 2007 benoemd werd tot hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst. In 2009 nam hij afscheid van die functie en ging hij opnieuw presenteren.
Een jaar later maakte Bracke dus de overstap naar de politiek. Als lijsttrekker raakte hij met 101.940 voorkeursstemmen vlot verkozen in de Kamer. Hij was er ondervoorzitter van de plenaire vergadering en zat, vanaf april 2011, de commissie Binnenlandse Zaken voor. Bracke was ook lid van de bijzondere commissie Seksueel Misbruik.
De voormalige journalist haalde in zijn politieke loopbaan meermaals het nieuws door zijn controversiële uitspraken. Zo had hij nog voor de eedaflegging van het federale parlement in juni 2010 kritiek op zijn partijgenote Kim Geybels omdat die zich volgens hem niet gepast had gekleed. Het kwam hem op een reprimande van enkele vrouwelijke politici te staan en Bracke excuseerde zich dan ook voor zijn uitspraken.
In oktober 2013 verklaarde Bracke in een interview met het Leuvense studentenblad VETO dat hij weinig op heeft met de Vlaamse vlag. ‘Ik voel mij niet beter als een paar gasten met een Vlaamse leeuw wapperen bij het wielrennen. Ooit is één van die ‘vodden’ tussen een wiel terecht gekomen, wat eraan zat te komen’, zei hij. Achteraf schreef hij op zij blog dat ‘mensen voor het hoofd stoten echt niet mijn bedoeling was’. Tijdens de voorbije verkiezingscampagne werd hij door de Vlaamse Beweging opnieuw op de vingers getikt omdat hij tijdens een cultuurdebat had verklaard dat ’taal niets met identiteit te maken heeft’.
De grootste controverse ontstond evenwel toen bekend raakte dat Bracke jarenlang lid is geweest van de Socialistische Partij en het ACOD. In 1991, toen hij nog VRT-journalist was dus, schreef hij zelfs mee aan het partijmanifest ‘In de naam van de roos’ van toenmalig SP-voorzitter Frank Vandenbroucke. Onder het pseudoniem Valère De Scherp zou Bracke ook columns geschreven hebben voor het SP-ledenblad.
Siegfried Bracke stortte zich ook op de lokale politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 trok hij de N-VA-lijst in Gent. Zijn partij haalde er 9 zetels, tegenover 16 voor de sp.a van burgemeester Daniel Termont. Desondanks bestempelde Bracke de N-VA samen met het sp.a/Groen-kartel als ‘de grote winnaar’ in Gent. De Vlaams-nationalisten kwamen immers van één zitje in de vorige gemeenteraad. Sinds december 2013 is Bracke er N-VA-fractievoorzitter.
Na het afscheid van André Denys werd Bracke even genoemd als de nieuwe provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen. Die functie ging vorig jaar echter naar Jan Briers, de gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen.
Op 25 mei 2014 raakte Bracke opnieuw verkozen als Kamerlid. Net als in 2010 trok hij de lijst in Oost-Vlaanderen, nu haalde hij 64.481 voorkeurstemmen. Hij haalde het nieuws met zijn campagne-roadshow ‘Café bij Bracke en vrienden’, waarmee hij “de stand van het land” besprak, maar vooral met zijn interview aan De Standaard eind augustus 2013. Bracke verklaarde daar dat de N-VA ook zonder voorafgaand communautair akkoord in de federale regering wil stappen, zolang er op sociaal-economisch vlak maar grote hervormingen gebeuren. Het interview raakte bekend als ‘de bocht van Bracke’. (Belga)
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de regering Michel I.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier