Zuhal Demir: ‘Peeters spreekt voor zijn beurt over mystery calls’

Zuhal Demir (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) © Belga

Kort nadat federaal vicepremier en minister van Arbeid Kris Peeters (CD&V) zich voor mystery calls naar werkgevers uitsprak, om discriminatie bij aanwervingen te onderzoeken, kreeg hij afwijzende reacties van coalitiepartner N-VA. Vlaams minister Muyters toonde zich “verrast” over de uitspraak, en Kamerlid Zuhal Demir zei dat Peeters “voor zijn beurt” sprak.

Volgens Kris Peeters zijn zogenaamde mystery calls “onmisbaar” en “uitermate geschikt” bij het opsporen van discriminatie op de arbeidsmarkt in de fase voor een contract wordt afgesloten. Dat zei hij tijdens hoorzittingen rond discriminatie in de Kamer. Het grootste probleem, zo zei hij, blijft immers bewijzen dat er sprake is van discriminatie bij de sollicitatie of de toegang tot een job. Bovendien blijft de drempel voor werkzoekenden van niet-Belgische origine – “en in het bijzonder deze met een andere huidskleur” – om een klacht in te dienen zeer hoog.

In een reactie wijst Zuhal Demir (N-VA) erop dat dit niet in het regeerakkoord staat.

‘Lage activering’

De N-VA is gekant tegen praktijktests, zoals de telefoontjes om uit te maken hoe werkgevers reageren op kandidaten van niet-Belgische origine. Binnen de meerderheid, zegt Demir, is afgesproken dat gezocht wordt naar een gezamenlijk voorstel. “Daarom ben ik verbaasd dat de minister nu met een eigen voorstel afkomt. Ik denk dat hij voor zijn beurt heeft gesproken en dat dit een eigen mening is, die niet is doorgesproken op regeringsniveau”.

Demir wijst op de lage activeringsgraad van allochtonen, die in België op amper 40 procent ligt. “Dat is een complexer probleem dat je niet mag beperken tot discriminatie”, gaat Demir voort. “Uiteraard maakt discriminatie er deel van uit, maar er zijn ook andere componenten, zoals onze rigide arbeidsmarkt en ons onderwijs”. Demir pleit ook voor het opnieuw invoeren van de proefperiode. “Onbekend is immers onbemind”. De N-VA-politica noemt het opmerkelijk dat de minister de piste van de mystery calls lanceert op een moment waarop het federale niveau al vergaderd heeft met de Vlaamse regering over discriminatie op de arbeidsmarkt.

‘Vreemd’

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters reageert “verrast” op de uitspraken van zijn federale collega Kris Peeters. “Er loopt momenteel overleg met alle actoren over de discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarbij is ook het kabinet-Peeters betrokken. Over mystery calls is daarbij nog niks afgesproken. Dat Peeters nu met dat voorstel komt, is dan ook vreemd”, stelt het kabinet-Muyters in een reactie.

Eerdere CD&V-kritiek

De stellingname van Peeters volgde enkele uren nadat partijgenoten in het Vlaams parlement fors hadden uitgehaald naar N-VA-voorzitter Bart De Wever en diens uitspraken rond discriminatie en racisme. Peeters zei dat hij voor de mystery calls wel strikte randvoorwaarden wenste. Zo moeten de calls van de sociaal inspecteur zelf komen, blijven die inspecteurs strikt gebonden door het beroepsgeheim en vormen de calls slechts een “aanzet tot verder onderzoek”. “In concreto kan de mystery call gebruikt worden als bewijsvorderend instrument in het geval van een gefundeerde klacht of melding tegen een dienstenchequebedrijf, uitzendonderneming of aanwervende werkgever, en enkel als andere opsporingsmethodes falen”, aldus de CD&V’er. Er mag ook geen sprake zijn van uitlokking of proactieve recherche, vervolgt Peeters. “De mystery call moet louter informatief blijven.”

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) reageert in een mededeling aan het agentschap Belga tevreden op het pleidooi van Peeters. “Maar een systeem van praktijktesten enkel op federaal niveau is onvoldoende. Zeker sinds de zesde staatshervorming betekent een effectief antidiscriminatiebeleid dat ook op Vlaams niveau zo snel mogelijk een decretaal initiatief moet worden genomen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content