‘Politie Mechelen kende schuiladres Abdeslam’: eerste schepen reageert
De eerste schepen van Mechelen, Marc Hendrickx (N-VA), reageert op de berichten dat de lokale politie van Mechelen begin december 2015 al beschikte over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam werd gearresteerd.
Het rapport dat daarover werd opgesteld, daterend van drie weken na de aanslagen van november in Parijs, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding, melden verschillende kranten. Het Comité P onderzoekt de zaak. Lees meer.
Burgemeester Bart Somers (Open VLD) was vanochtend niet meteen bereikbaar voor commentaar, maar volgens eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) was het stadsbestuur alvast niet op de hoogte van de zaak. ‘Dit werd vanochtend reeds besproken op het schepencollege,’ zegt hij aan Knack.be. ‘Wat we weten is dat een document niet formeel is ingevoerd door de betrokken inspecteur. Volgens onze informatie heeft de korpschef dat niet ‘on hold’ gezet – al is hij uiteraard wel verantwoordelijk. Ook lees ik dat uit het informatierapport zou blijken dat het schuiladres van Salah Abdeslam bij onze politie bekend was, maar dat valt volgens mij niet uit de bewuste informatie af te leiden.’
‘Geen kwaad opzet’
Nog volgens de eerste schepen zou de informatie waarover de Mechelse politie beschikte, destijds mondeling zijn overgemaakt aan de federale politie, maar is er iets misgelopen met het formeel doorsturen van de informatie via de systemen.
De inspecteur in kwestie is al ‘decennia’ in dienst en er zijn nooit problemen met hem geweest, benadrukt Hendrickx. ‘We hebben dan ook alle reden om aan te nemen dat het veeleer om een vergetelheid dan om kwaad opzet gaat’.
Hoe dan ook betreft het, aldus Hendrickx, een ‘ernstige fout’. ‘Het Comité P moet de zaak nu onderzoeken. Wellicht kan dit niet zonder gevolgen blijven’.
Korpschef ontkent
Op een persconferentie heeft de korpschef van Mechelen, Yves Bogaerts, intussen ook formeel ontkend dat bewust info over de mogelijke schuilplaats van Abdeslam werd achtergehouden.
Hij geeft wel toe dat er fouten zijn gemaakt. ‘Helaas is het intern ergens fougegelopen, waardoor de informatie niet tot bij de juiste mensen is geraakt’. (KVDA)
Aanslagen Brussel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier