Smeltend ijs zorgt voor langere dagen op Aarde
Het smelten van gletsjers aan de polen heeft volgens nieuw onderzoek een invloed op de rotatie van de Aarde en bijgevolg op de lengte van een dag.
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Science Advances, blijkt dat de klimaatverandering ook een impact lijkt te hebben op de lengte van de dagen. De stijging van het zeeniveau in de wereld beïnvloedt immers de rotatie van de Aarde rond haar as.
Volgens geofysicus Jerry Mitrovica van de Amerikaanse Harvard universiteit wordt het water van de smeltende gletsjers aan de polen herverdeeld richting de evenaar, wat de rotatie van de Aarde doet vertragen.
Kunstschaatser
Mitrovica vergelijkt het met een kunstschaatser die een pirouette maakt. Als de schaatser sneller wil draaien, brengt hij zijn armen naar binnen. Door de armen naar buiten te bewegen, vertraagt de rotatie, wat ook het geval is bij de Aarde.
Al zullen we daar niet veel van merken. Gedurende de twintigste eeuw zijn de dagen op Aarde met amper een duizendste van een seconde langer geworden.
‘Dat is een klein effect’, zegt Mitrovica, ‘maar het is eens te meer een nieuwe indicatie van de grote impact van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering op de planeet.’
De vertraging van de rotatie vormt geen bedreiging voor de planeet. Als de poolkappen deze eeuw aan een sneller tempo smelten, zoals experts voorspellen, zal de impact op de rotatie van de Aarde wel toenemen. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier