Radioactief water uit Fukushima spoelt aan in Canada
Radioactiviteit uit de lekkende kerncentrale van Fukushima heeft de wateren voor de kust van Canada bereikt.
Wetenschappers hebben twee radioactieve isotopen van cesium, cesium-134 en cesium-137, gemeten voor de kust van de stad Vancouver in het Canadese British Colombia, zo meldt LiveScience.com op gezag van onderzoekers op de jaarlijkse Ocean Sciences Meeting van de American Geophysical Union in Hawaï.
De gemeten hoeveelheden zijn evenwel minder hoog dan het van nature voorkomende radioactieve polonium-210 en bovendien heel wat lager dan de Canadese norm voor cesium in het drinkwater. Ze vormen dus geen gevaar voor de gezondheid.
Uit andere testen blijkt dat de radioactiviteit uit Fukushima nog niet is aangespoeld op de stranden van Washington, Californië en Hawaï. Aangenomen wordt dat dat in de loop van 2014 zal gebeuren met een piek in 2016.
De radioactiviteit bereikte als eerste de kusten van Canada door de krachtige Kuroshio-stroom, die van Japan naar de Stille Oceaan stroomt. Modellen voorspellen dat de radioactieve wolk zich verder zal voortbewegen richting Noord-Amerikaanse kust en terug zal keren via Hawaï.
Kernproeven
Dat er ook cesium-137 gemeten is, is geen verrassing. Deze isotoop is al aanwezig sinds de kernproeven in de jaren 50 en 60. Met een halveringstijd van 30 jaar, verdwijnt het langzaam maar zeker.
Bijna drie jaar geleden vond in Japan een aardbeving plaats die een tsunami veroorzaakte. Die trof de Fukushima Daiichi-kerncentrale, waar in drie van de zes reactoren kernsmelting optrad. Verschillende radioactieve isotopen kwamen toen vrij uit de beschadigde centrale zoals jodium-131, cesium-134 en cesium-137.
Tokyo Electric Power (Tepco), de operator van de centrale, injecteert water in de reactoren om ze koel te houden. De operator ziet zich echter regelmatig met lekken geconfronteerd.
Vorige week nog lekte ongeveer honderd ton water met hoge niveaus radioactief materiaal uit een opslagtank. Maar dat water zou volgens Tepco de Stille Oceaan niet hebben bereikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier