Is Japanse walvisjacht verleden tijd?

© AFP
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De Japanse walvisvangst is ‘niet wetenschappelijk’ van aard en is ‘illegaal’, zo heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag geoordeeld. Tokio moet dan ook stoppen met zijn controversiële walvisvangst.

Het VN-Hof gebiedt Tokio op te houden, op walvissen te jagen in het Zuidpoolgebied. ‘Japan moet elke afgeleverde vergunning, toelating of licentie in het kader van (het onderzoeksprogramma) Jarpa II intrekken en mag in het kader hiervan geen nieuwe vergunningen geven’, verklaarde rechter Peter Tomka tijdens een zitting in het Vredespaleis.

Volgens het VN-hof gaat Japan met zijn walvisvangst in tegen een internationaal moratorium op dit soort visserij dat in 1986 was ingesteld.

Voor wetenschappelijke doeleinden

Australië had het Aziatische land in 2010 bij het Internationaal Gerechtshof aangeklaagd omdat het ondanks dit internationaal verbod de facto commercieel op de zoogdieren jaagt. Tokio beroept zich daarbij op een uitzondering, met name dat walvisvangst voor wetenschappelijke doeleinden wel mag.

Officieel hield Japan in 1987 met de commerciële walvisvangst op. Het jaagde voort op de dieren op basis van door de regering opgelegde quota, en hield vol dat het vergaren van wetenschappelijke gegevens nodig was voor een duurzaam gebruik van het zoogdier.

Het Internationaal Gerechtshof vindt nu dat er veel meer walvissen worden gedood (dan voor wetenschap nodig is) en dat het walvisprogramma geen wetenschappelijke doeleinden dient.

‘Japan zal woord houden’

Japan, waar walvisvlees een delicatesse is, doodt onder het mom van wetenschap jaarlijks honderden van deze zoogdieren. Het land had reeds voor de uitspraak gezegd dat het zich zou schikken naar het vonnis dat bindend is en waartegen geen beroep mogelijk is.

De actiegroep Sea Shepherd is er redelijk zeker van dat Japan zich aan de uitspraak zal houden. Ook het verplaatsen van de walvisvangst van het Zuidpoolgebied naar het noorden van de Stille Oceaan zal niet snel gebeuren, meldt de organisatie.

‘Het onderzoek daar valt namelijk onder dezelfde criteria. Dus het mag ook niet in het noorden van de Pacific’, zegt woordvoeder Geert-Jan Vons van Sea Shepherd Nederland. Sea Shepherd staat wel klaar om weer actie te voeren, mocht Japan de vangst toch hervatten of verplaatsen.

‘De uitspraak over de walvisjacht geeft aan dat al onze acties van de afgelopen jaren tegen de walvisvaart zijn bevestigd’, besluit Vons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content