Paul Magnette verdedigt akkoord: ‘We zijn met een Waalse traditie gestart’

Paul Magnette (PS), Waals minister-president © BELGA

In een uren durende sessie voor een parlementscommissie hebben Waals minister-president Paul Magnette (PS) en zijn vice-minister-president Maxime Prévot (cdH) het Belgisch akkoord rond het vrijhandelsverdrag CETA verdedigd. “Ik hoop dat andere parlementen ook zullen nadenken in plaats van gewoon op de knop te duwen”.

Paul Magnette (PS) en Maxime Prévot (cdH) verschenen voor de commissie Europese Zaken van het Waals parlement om toelichting gegeven bij het akkoord rond het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA.

Ze wezen onder meer op de maatregelen die de Waalse landbouwers zouden beschermen, net als de gezondheid van de consumenten, door de afwijzing van import van GGO’s en hormonenvlees.

Magnette wees er ook op dat België het advies van het Europese Hof van Justitie gaat vragen over de verenigbaarheid van het systeem voor de beslechting van geschillen tussen overheden en investeerders (ICS) met de Europese verdragen. Hij drukte daarnaast zijn tevredenheid uit over het feit dat de onafhankelijkheid van ICS-rechter wordt gegarandeerd, net als een toegang tot lagere kosten voor de kmo’s. Bovendien zullen de deelstaten het laatste woord hebben in de uiteindelijke ratificatie van het verdrag “Er was wat ophef rond deze CETA”, aldus Magnette. “Maar we hebben nu een ‘Waalse traditie’ opgestart om toekomstige commerciële verdragen te ontwikkelen. Ik hoop dat andere parlementen ook zullen nadenken over het onderwerp, in plaats van gewoon op de knop te duwen.”

Vragen, kritiek, tijdsdruk

Meerdere parlementsleden drukten hun bezorgdheid uit over de juridische waarde van het akkoord en de dwingende kracht van de vele bijlagen. Expert internationaal recht Nicolas Angelet, die de regering bijstond tijdens de onderhandelingen, verzekerde dat er geen twijfels zijn over de geldigheid van de verschillende bijlagen die de Waalse onderhandelaars hebben toegevoegd. De meerderheid in het parlement toonde zich tevreden over het akkoord. Parlementslid Olga Zhrihen (PS) noemde het akkoord “New CETA.Wallonia”, terwijl Marie-Dominique Simonet (cdH) stelde dat “het verdrag veranderd is, terwijl het maandenlang werd voorgesteld als iets waarover niet onderhandeld kon worden”. Oppositiepartijen PTB en Ecolo spraken dan weer hun ongenoegen uit over het feit dat de parlementsleden zich in minder dan 24 uur tijd moeten uitspreken over het akkoord. “Magnette heeft altijd gezegd dat hij zich niet laat opsluiten in een agenda, maar wij moeten ons nu zeer snel uitspreken”, aldus Frédéric Gillot (PTB). Stéphane Hazée (Ecolo) betreurde dat er geen tijd is om experts en de burgergemeenschap te raadplegen.

De MR, die in de federale regering zit en van in het begin een voorstander van CETA was, ziet weinig nieuwe elementen in het akkoord, maar het compromis van donderdag toont wel aan dat “de Belgische onderhandelingsorganen goed werken” en dat premier “Charles Michel de rol heeft gespeeld van facilitator” in het dossier, aldus Virginie Defrang-Firket. “Indien de onderhandelingsorganen vroeger beter hadden gewerkt, was het misschien nooit zo ver gekomen”, reageerde viceminister-president Prévot, die zo alludeert aan de kritiek van de Waalse regering dat de federale regering veel te laat oor had naar haar commentaren op CETA. Het Waals parlement komt vrijdag om 11 uur opnieuw samen om te stemmen over het Belgische voorstel.

(Belga/RR)

Partner Content