Patrick Dewael: ‘We zijn veroordeeld om te slagen’
‘De regeringsonderhandelingen móéten lukken’, zegt Patrick Dewael (Open VLD).
Formateur Elio Di Rupo (PS) heeft de onderhandelingen over een de vorming van een nieuwe regering hervat na drie weken vakantie. Die werd niet onderbroken, ook niet voor de wereldwijde storm op de financiële markten.
‘Die markten hebben België vooral in het vizier omdat onze overheidsschuld bijna 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt’, zegt Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael. ‘We moet er dan ook alles doen om niet de indruk te wekken dat ons land met zijn vingers zit te draaien.’
CD&V-voorzitter Wouter Beke wil eerst onderhandelen over Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V), de staatshervorming en de financieringswet.
Patrick Dewael: Beke heeft een punt. Het communautaire moet absoluut gedeblokkeerd worden. Maar tegelijk moeten we tonen dat we ook ernstig met de overheidsfinanciën en het sociaaleconomische bezig zijn. Door aan beide tafels – die van de regering in lopende zaken en die van de onderhandelingen met acht partijen – vooruitgang te boeken kan dat samen sporen en eind september overgaan in een agenda voor de vorming van een nieuwe regering.
Maar ook voor Open VLD is een akkoord over een nieuwe staatshervorming toch een essentiële voorwaarde om in die regering te stappen?
Dewael: Het is ondenkbaar dat er een regering wordt gevormd met een sociaaleconomisch programma en dat het communautaire naar later verschoven wordt. Je hoeft geen communautaire scherpslijper te zijn om dat te beseffen.
De Franstalige partijen houden sinds 2007 het been stijf. Waarom zouden ze nu wel over de brug komen?
Dewael: Ik geloof in de dynamiek van onderhandelingen. Ook bij de vorige vijf staatshervormingen heeft niemand zijn wil eenzijdig kunnen opleggen. Om deze keer tot een eerbaar vergelijk te komen ligt er voor B-H-V, het Brusselse gewest, een nieuwe verdeling van bevoegdheden en de financieringswet genoeg op tafel.
Over de sociaaleconomische en budgettaire voorstellen van Di Rupo zegt uw partijgenoot Karel De Gucht dat ze bij een liberaal alleen ’torenhoge bezwaren’ kunnen oproepen.
Dewael: Met onze fiscaliteit en parafiscaliteit nemen we internationaal een weinig benijdenswaardige plaats in. En toch volstaat dat niet om de uitgavendrift bij te benen. Open VLD wil dat 70 procent van de saneringsinspanning wordt gerealiseerd aan de uitgavenzijde en 30 procent bij de inkomsten. Dat vergt ook structurele hervormingen van de arbeidsmarkt en ons pensioensysteem.
Open VLD koos na de verkiezingen van 2010 eerst voor de oppositie, dan voor regeringsonderhandelingen mét de N-VA, en nu wordt onderhandeld zónder de N-VA.
Dewael: Het ligt niet in de lijn van mijn partij om ons land naar de haaien te laten gaan. Nu de N-VA zelf aan de kant is gaan staan, moet de Open VLD dat voorbeeld toch niet volgen? Het voordeel van de huidige situatie aan de onderhandelingstafel is dat alle partijen, dus ook Open VLD, mathematisch even noodzakelijk zijn. Tegelijk zijn we veroordeeld om te slagen, zeker op sociaaleconomisch vlak. (PAM)
Het volledige interview met Patrick Dewael kunt u lezen in Knack van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier