Overzicht aanslagen Zaventem en Brussel: dit gebeurde er uur per uur
Dit is een overzicht uur per uur van wat er gebeurd is in de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro.
8u: Twee explosies in luchthaven Zaventem
Omstreeks 8u vinden er – kort na elkaar – twee explosies plaats op de luchthaven van Zaventem. Het treinverkeer van en naar Brussel wordt op politiebevel onderbroken.
Bij de explosies op de luchthaven van Zaventem zijn drie bompakketten gebruikt, weet VRT Nieuws. Twee bompakketten zouden afgegaan zijn in de vertrekhal: één nabij de balie van SN Brussels Airlines en één aan de rechterkant, nabij de balie van American Airlines. Volgens de VRT is ook een derde bompakket aangetroffen.
8u36: Provinciaal rampenplan afgekondigd, alle activiteit op luchthaven stilgelegd
Een half uur na de explosies bevestigt de luchthaven wat er gebeurt is, en wordt alle activiteit ter plaatse stilgelegd. Alle vluchten worden afgeleid naar regionale luchthavens, ook de luchthaven in Frankfurt zal vliegtuigen met bestemming Brussel ontvangen.
Provinciegouverneur Lodewijk De Witte kondigt het provinciaal rampenplan af.
8u45: Eerste dode bevestigd door politie, veiligheidsniveau naar 4
De federale politie bevestigt een eerste dode. Kort daarna meldt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) dat het veiligheidsniveau op de Vlaams regionale luchthavens naar niveau 4 is gegaan.
9u08: Dreigingsniveau naar 4
Het dreigingsniveau wordt door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, opgetrokken naar niveau 4 voor het hele land. Dat meldt de woordvoerder van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
9u11: Explosie in metrostation Maalbeek
De Brusselse openbaarvervoersmaatschapij MIVB bevestigt omstreeks 10u dat dinsdag om 9.11 uur een explosie heeft plaatsgevonden in een metrostel dat zich in het station Maalbeek bevond. De metro was op weg naar het station Kunst-Wet. Het metrostation wordt geëvacueerd. De hulpdiensten zijn ter plaatse.
9u16: Premier Charles Michel: ‘Volgen situatie op de voet’
Premier Charles Michel (MR) laat weten dat zijn regering de situatie op de voet volgt.
Federale regering volgt de situatie op de voet. Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven.
— Charles Michel (@CharlesMichel) March 22, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Kort daarna melden hij en ministerse Koen Geens (Justitie, CD&V) en Jan Jambon (Veiligheid en Binnenlandse Zaken, N-VA) dat de mogelijkheid op een aanslag onderzocht wordt. Dat is nog niet officieel bevestigd.
9u30: Metrostations gesloten
De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB laat weten alle metrostations te sluiten, nadat er ook een explosie heeft plaatsgevonden in Maalbeek (zie 9u11).
9u51: Michel en Geens vervoegen Jambon in Crisiscentrum
Premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens hebben Jambon intussen vervoegd in het Crisiscentrum, waar ze samen met de politie- en veiligheidsdiensten de situatie op de voet volgen.
9u54: Sprake van 13 doden en 35 zwaargewonden
Op Brussels Airport zouden 13 doden en 35 zwaargewonden gevallen zijn, melden verschillende media ondertsusen. Binnenlandse Zaken bevestigt die cijfers niet.
9u58: Brussel wordt stilgelegd
De Jubelparktunnel en de Wettunnel richting Brussel-centrum zijn afgesloten op poiltiebevel. Dat meldt Mobiris. Alle openbaar vervoer wordt stilgelegd, zowel metro als premetro. Alle metrostations worden geëvacueerd. Ook de omgeving rond de Wetstraat 16 en het parlement wordt stilgelegd en ontruimd. In het Europees parlement geldt code oranje; iedereen moet binnenblijven.
Ook het Brussels Justitiepaleis en het Portalsgebouw zullen worden afgesloten.
10u00: Tientallen komen aan in sporthal Zaventem voor noodhulp
Enkele tientallen mensen en gezinnen met kinderen zijn omstreeks 10 uur al toegekomen in de sporthal van Zaventem, waar noodopvang voorzien is voor mensen die voorlopig nergens anders heen kunnen. Sommigen werden per bus afgezet, anderen kwamen te voet van aan de geëvacueerde luchthaven.
10u14: Brussels telefoonnetwerk overbelast
Telefoneren in Brussel gaat momenteel moeilijk wegens overbelasting. Proximus-woordvoerder Jan Margot geeft het advies om te sms’en, want dat gaat meestal wel. Ook via mobiel internet kan nog gecommuniceerd worden.
Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) vraagt dat de mensen om contact met elkaar te houden via Facebook, Whatsapp en Twitter en telefoontjes te vermijden. “De mobiele netwerken in Brussel geraken verzadigd”, schrijft hij op Twitter.
10u15: Buurlanden voeren extra veiligheidsmaatregelen in
In Duitsland, Frankrijk en Nederland worden extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Zoals in de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle in Parijs en die van Frankfurt, de grootste van Duitsland – daar zullen ook vliegtuigen met bestemming Brussel opgevangen worden.
10u37: Alle Eurostar- en Thalys-verkeer naar Brussel geannuleerd
Alle openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd en de stations gesloten. Daardoor ondervindt ook het internationale treinverkeer grote hinder. Alle Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel zijn momenteel geannuleerd, zo meldt Eurostar via Twitter.
10u40: Brandweer Brussel bevestigt 11 doden
Bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem zijn elf mensen om het leven gekomen. Dat meldt Pierre Meys, de woordvoerder van de Brusselse brandweer, bijna drie uur na de aanslag. Ook zijn er tientallen gewonden gevallen op de luchthaven.
Het federaal parket heeft de slachtofferbalans nog niet bevestigd. Voor de aanslag op de Brusselse metro is er dan nog geen informatie over de slachtofferbalans.
11u: Meer dan honderd mensen in sporthal Zaventem
Meer dan honderd mensen en gezinnen met kinderen zijn omstreeks 11 uur al toegekomen in de sporthal van Zaventem, waar noodopvang voorzien is voor mensen die voorlopig nergens anders heen kunnen. Sommigen werden per bus afgezet, anderen kwamen te voet van aan de geëvacueerde luchthaven. Op de middag zou een trein mensen naar Leuven brengen.
De eerste aankomers plaatsten zich vooral op twee opengeklapte tribunes. Medewerkers van de gemeente hebben intussen tafels en stoelen laten aanrukken, die ook al aardig vol raken. Mensen kunnen rekenen op wat water, fruitsap, koffie of thee om op adem te komen. Zowat iedereen probeert intussen op de hoogte te blijven met zijn smartphone of tablet.
De noodopvang in de sporthal gebeurt volgens de aanwijzingen uit het gemeentelijke rampenplan, ook al is dat formeel niet afgekondigd, zo verduidelijkt Erik Rennen van de gemeente Zaventem. “Voorlopig vinden alle mensen een plaats. Indien nodig kunnen we nog tafels en stoelen bij zetten.”
Tussen half twaalf en twaalf uur zou een eerste groep gestrande passagiers richting station van Zaventem kunnen, enkele honderden meters verderop, om er de trein te nemen richting Leuven. “Dat zal worden afgeroepen wanneer het bijna zo ver is”, verduidelijkt Rennen nog. Vanuit Leuven zouden de mensen dan kunnen aansluiten op een andere trein, of op zoek gaan naar een plek om de nacht door te brengen.
11u24: Nog ontploffing in Wetstraat
In de buurt van de Brusselse Wetstraat is nog een ontploffing gebeurd. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld omstreeks 11u40. Er zouden twee bomalarmen zijn. Gemeentewachters zijn bezig het Warandepark te evacueren.
11u55: Federaal parket bevestigt aanslag
Het federaal parket bevestigt dat het om terroristische aanslagen gaat.
12u: Charles Michel spreekt natie toe
13u: Evacuatie Zaventem ten einde
In de sporthal van Zaventem is een duizendtal mensen opgevangen die geëvacueerd werden vanop de luchthaven. Die evacuatie liep ten einde omstreeks 13u.
Bekijk: Reizigers Zaventem worden te voet geëvacueerd
Bij de evacuatie van de luchthaven werden de meeste mensen te voet naar het centrum van Zaventem gestuurd, anderen stapten op de bus naar de sporthal van de gemeente die is ingericht als opvangcentrum. In totaal zou daar dus een duizendtal mensen gepasseerd zijn, aldus de politie.
Een heel deel is alweer vertrokken – vaak met de trein naar Leuven – terwijl er ook nog altijd mensen toekomen. De meesten wordt aangeraden om de trein naar Leuven te nemen, omdat daar meer mogelijkheden zijn om te overnachten of verder te reizen.
Hier leest u wat we tot dusver zeker weten.
14u: De politie ontdekte een niet-ontplofte bommengordel van een derde terrorist in Zaventem
In de bom die wel ontplofte op de luchthaven zaten spijkers om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.
14u20: Yvan Mayeur geeft een persconferentie
Bij de aanslag in de metro zijn minstens twintig doden gevallen. Dat heeft Brussels burgemeester Yvan Mayeur gezegd op een persconferentie. Volgens de PS’er is sprake van 106 gewonden, onder wie 17 zwaargewonden en 66 lichtgewonden die “allen in shock” zijn.
Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort zullen de Brusselse metrolijnen 1 en 5 voor lange tijd buiten dienst zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier