Onze jeugd is bang en braaf
Seks, drugs en rock and roll? Aan de jeugd van tegenwoordig zijn ze niet meer besteed.
Vele jongeren gaan amper uit, ze hebben weinig vertrouwen in politici en ze voelen zich onveilig. Seks, drugs en rock and roll zijn niet besteed aan de jeugd van tegenwoordig.
Onze jeugd toont zich in een grootschalig onderzoek best tevreden, al zijn mainstreamjongeren over het algemeen ook doodgewone, brave kinderen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De kranten baseren zich op de monitor van het Jeugdonderzoeksplatform. Doel van dat onderzoek is de leefwereld van de Vlaamse jongeren in kaart te brengen.
Zeven op de tien Vlaamse jongeren zeggen zichzelf ‘best oké’ te vinden, acht op de tien menen dat ze over een aantal ‘goede kwaliteiten’ beschikken.
De hele wereld in hun kamer
Vlaamse jongeren plooien zich terug op hun eigen kleine groep. Hun leven speelt zich af in een kleine, brave kring. Hun favoriete vrijetijdactiviteiten zijn sms’en, bellen en tv-kijken. Meer dan een vijfde gaat nooit op café. ‘Ze krijgen door nieuwe media de hele wereld in hun kamer, maar komen daardoor niet meer uit datzelfde kamertje,’ zegt Dirk De Wachter, psychiater aan de KU Leuven in De Morgen.
22,6 % gaat nooit op café
42,5 % gaat nooit naar een festival of een concert
17,3 % gaat nooit naar een fuif of een feestje
18 % heeft geen tien boeken in huis
13 % heeft geen eigen slaapkamer
Geen interesse in politiek
Bijna de helft van de ondervraagden is niet geïnteresseerd in politiek en velen vinden dat het geen zin heeft om te gaan stemmen.
48,5 % is niet geïnteresseerd in politiek
33,5 % begrijpt de meeste politieke thema’s nauwelijks
38 % heeft meestal een mening over politieke onderwerpen
37,4 % vindt dat stemmen geen zin heeft
24,2 % wil de stemplicht afschaffen
Bron: Jongerenonderzoeksplatform – De Morgen, Het Laatste Nieuws
Onveiligheidsgevoel
Uit het onderzoek blijkt ook dat de Vlaamse jeugd zich angstig en onveilig voelt. In vergelijking met vorige onderzoeken is het onveiligheidsgevoel fors toegenomen.
Toch melden slechts weinig middelbare scholieren ooit het slachtoffer van een misdrijf te zijn geweest. Diefstal en lastiggevallen worden op straat komen relatief vaak voor, maar fysiek geweld en bedreiging met een wapen zijn eerder zeldzaam. (EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier