Bert Anciaux (SP.A)
Onverdoofd slachten: ‘Raad van State nam bijzonder wijze beslissing’
SP.A-senator Bert Anciaux verwelkomt het advies van de Raad van State in de discussie over onverdoofd slachten. Hij roept op om met ‘die wijze raad’ aan de slag te gaan. ‘Doorprik toch het schijnheilig spel waarbij rechts Vlaanderen zich plots ontpopt tot grote verdediger van de dierenrechten.’
Enkele dagen geleden gaf de Raad van State een advies in de zaak rond het verbieden van onverdoofd slachten. Vlaams Belang en Groen dienden beide een voorstel van decreet in om een algemeen verbod op onverdoofd slachten op te leggen.
De Raad van State heeft een bijzonder wijze beslissing genomen en stelt vast dat een algemeen verbod op onverdoofd slachten een schending van het beginsel van de godsdienstvrijheid zou inhouden en dat is ongrondwettelijk. Maar tegelijk stelt de Raad dat er zoveel mogelijk dierenleed moet voorkomen worden. Ook stelt de Raad dat ritueel slachten inderdaad in erkende slachthuizen moet gebeuren en niet langer op tijdelijke slachtvloeren, maar dat in die officiële slachthuizen ook een voldoende grote capaciteit moet verzekerd worden. Net om illegale slachtingen niet te bevorderen.
‘Doorprik het schijnheilig spel waarbij rechts Vlaanderen zich plots ontpopt tot grote verdediger van de dierenrechten’
Terecht zegt de Raad van State dat er via een grondig overleg met de geloofsgemeenschappen een oplossing moet gevonden worden waarbij het ritueel slachten toch zoveel mogelijk dierenleed moet vermijden.
De moslim- en de joodse gemeenschappen in ons land denken al enige tijd na over een alternatieve vorm van ritueel slachten. Maar een evolutie afdwingen met het mes op de keel is niet echt bevorderlijk. Nochtans is het dat waar N-VA en Vlaams Belang op uit zijn: vooral de moslimgemeenschap viseren en elke vorm van eigenheid en het beleven van de religieuze identiteit afschilderen als barbaars en in strijd met onze waarden.
Het is opvallend hoe de minister van dierenwelzijn wél het ritueel slachten wil verbieden, maar tegelijk de jacht op dieren nog meer vrijheid geeft. Uit pure liefde voor de dieren is dit alleszins niet ingegeven.
Zonder dwang stappen voorwaarts zetten
Bovendien wenst de moslimgemeenschap ook echt stappen te zetten naar meer dierenwelzijn. Net als in de christelijke leer is er ook bij de islam een absolute plicht om alle wezens van de schepping te respecteren en te eren. Het ziet er naar uit dat de moslimgemeenschap in ons land een stap zal zetten waarbij het dierenleed echt tot een minimum beperkt wordt. Zelfs dierenrechtenorganisatie Gaia liet al weten met dat voorstel te kunnen leven.
Door de visie van de Raad van State zal er mogelijk terug rust komen in dit debat. Niet om het op de lange baan te schuiven, wel om zonder dwang een belangrijke stap voorwaarts te zetten.
‘Dierenrechten inroepen om mensenrechten te ontzeggen. Het is net iets te doorzichtig.’
Laat het duidelijk zijn, het dierenwelzijn moet keihard verdedigd worden en we moeten er alles aan doen om dit te bevorderen. Maar doorprik toch ook het schijnheilig spel waarbij plots rechts Vlaanderen zich ontpopt tot grote verdediger van de dierenrechten, terwijl het slechts uit is op het ontnemen van alle rechten van de moslim- of joodse gemeenschappen. Dierenrechten inroepen om mensenrechten te ontzeggen. Het is net iets te doorzichtig.
Aanvaardbare technieken van religieus slachten
Ik roep tegelijkertijd ook de verantwoordelijken van de geloofsgemeenschappen op om rekening te houden met de wens van het overgrote deel van hun gemeenschappen en andere gemeenschappen om nu een stap te zetten naar meer dierenwelzijn. Technieken zoals post-cut stunning of het omkeerbaar verdoven voor het slachten, moeten ernstig en dringend onderzocht worden.
Dat is ook waar de Raad van State op aanstuurt. Dergelijke aanvaardbare technieken voor het religieus slachten moeten dan ook duurzaam verankerd worden door onze hele bevolking. Het zou een win-winoplossing zijn, waarbij én dierenwelzijn én het aanvaarden van de eigenheid van o.a. de moslimgemeenschap hand in hand kunnen gaan.
De Raad van State is bijzonder wijs geweest. Laat ons met deze wijze raad aan de slag gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier