Onderzoekscommissie bereikt unaniem akkoord over radicalisering
De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 heeft woensdag ook over het luik rond radicalisme een unaniem akkoord bereikt. Dat heeft commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) via twitter bekendgemaakt. Over het heetste hangijzer binnen dat luik, namelijk de Grote Moskee in Brussel, raakten de conclusies vorige week al bekend.
Radicalisme was meteen het laatste luik dat de onderzoekscommissie moest afwerken. Eerder stelde de onderzoekscommissie al drie verslagen voor: het eerste over het werk van de hulpdiensten op de dag van de aanslagen op Zaventem en in metrostation Maalbeek, een tweede over de hulp aan de slachtoffers en hun statuut en een derde rapport over de Belgische veiligheidsarchitectuur. Bedoeling is dat de teksten van het rapport nu worden bijgeschaafd.
Woensdagnamiddag staat het debat over het volledige rapport van de commissie, achttien maanden na haar oprichting, geprogrammeerd op de agenda van de plenaire Kamer. Daar zal dan ook het luik radicalisme worden voorgesteld. Dat luik heeft vooral betrekking op de ontwikkeling van de radicale islam in België en de link met het terrorisme.
Bedoeling was te leren begrijpen hoe een beweging vanuit het buitenland vruchtbare grond heeft gevonden om in ons land te gedijen. De geviseerde domeinen gaan verder dan wat onder de federale bevoegdheden valt, want ze slaan bijvoorbeeld ook op preventie. Veel aandacht gaat ook naar radicalisme binnen de gevangenismuren, waarover de onderzoekscommissie verscheidene hoorzittingen organiseerde. Er is onder meer sprake van een betere opleiding van de penitentiair beambten.
Een ander hoofdstuk snijdt de sociale netwerken aan, een van de krachtigste doorgeefluiken van radicale boodschappen. De commissie beveelt aan een verbindingsofficier aan te stellen binnen de nationale veiligheidsraad, die dan de relais zou vormen van de autoriteiten bij de internetoperatoren.
Het is de ambitie om efficiënter de strijd aan te binden met websites die radicale ideëen propageren, maar ook op algoritmen te werken om te voorkomen dat iemand die zo’n radicale site bezoekt, bij gelijkaardige websites kan terechtkomen.