Noorderlicht boven België door extreme geomagnetische storm
Voor het eerst sinds oktober 2003 treft een extreme geomagnetische storm momenteel de aarde. Dat blijkt uit de waarnemingen van het Amerikaanse agentschap voor meteorologie en oceanografie (NOAA).
Het NOAA deelt de geomagnetische storm in op het vijfde en hoogste niveau van zijn G-schaal. Dat houdt in dat het om een “extreme” geomagnetische storm gaat die onder andere hoge radiofrequenties, GPS-signalen, stroomnetten, ruimtevaarttuigen en navigatiesystemen kan verstoren.
“De laatste extreme (G5) gebeurtenis dateert van de geomagnetische stormen in oktober 2003”, zegt het NOAA. Die ging gepaard met stroomonderbrekingen in Zweden en beschadigde transformatoren in Zuid-Afrika, luidt het.
Het agentschap verwacht dat de geomagnetische storm die vrijdag de aarde bereikte, nog het hele weekend zal aanhouden. Er zijn nog “meerdere bijkomende plasmawolken” op weg van de zon naar de aarde.
Vrijdagavond leidde de hoge geomagnetische activiteit al tot noorderlicht in zuidelijker gelegen delen van Europa dan gewoonlijk.
Noorderlicht te zien boven België
Boven België was vrijdagavond noorderlicht waar te nemen. Mensen delen op sociale media massaal foto’s van een rode of groene gloed aan de hemel.
Poollicht ontstaat door elektrisch geladen deeltjes van de zon die door het aardmagnetisch veld worden afgebogen naar de polen en met een hoge snelheid tegen deeltjes in de atmosfeer botsen. Ook in verschillende andere Europese landen was het lichtverschijnsel vrijdagavond te zien. Mensen posten onder meer beelden uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
Ook begin november was het noorderlicht op verschillende plaatsen in België te zien
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier