Noël Slangen: ‘Het politieke gewicht van Zuhal Demir in de Wetstraat is flink gestegen’
‘Ook na de volgende verkiezingen zal de N-VA niet dé grote volkspartij zijn’, zegt de Limburgse communicatieadviseur Noël Slangen.
Hoe leest u de uitslag in Genk? De CD&V van burgemeester Wim Dries blijft er de grootste partij met 38,6%, maar de N-VA van Zuhal Demir is sterk gestegen – met 9,4 procentpunten – naar 27,6%.
Noël Slangen: Als je die uitslag vanuit Brussel bekijkt, door ‘nationale ogen’, verwacht je misschien dat Zuhal Demir de volgende burgemeester wordt, maar ik denk niet dat één Limburger daar zijn geld op zou inzetten. Daarvoor is Wim Dries echt wel een te goede burgemeester. Je kunt hem gerust de Limburgse Bart Somers noemen.
Het stijlverschil met Demir kan niet groter zijn.
Slangen: Dries is verzoenend, Demir polariserend. Tactisch gezien kun je haar beter meetrekken in een coalitie. Anders zal ze keihard oppositie voeren. Aan de andere kant heeft de N-VA, gezien haar goede score, recht op heel wat schepenen – ik weet niet of Wim Dries dat ziet zitten.
Ik denk dat het Bart De Wever bijzonder goed uitkomt dat Steven Vandeput naar Hasselt verhuist
De zittende burgemeester behaalde bijna 12.000 voorkeurstemmen.
Slangen: Op een totaal van 41.000 stemmen! Dat is een nieuw persoonlijk record voor hem, maar ook Zuhal Demir deed het goed, met meer dan 8000 voorkeurstemmen.
Welke impact heeft die uitslag voor haar in Brussel?
Slangen: Haar politieke gewicht in de Wetstraat is flink gestegen. Ik denk dat Bart De Wever niet anders kan dan haar in mei volgend jaar bij de federale of Vlaamse verkiezingen uit te spelen als lijsttrekker. Zeker als Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement, er niet meer bij zal zijn.
Bij de SP.A verhuisde Meryame Kitir, fractievoorzitster in de Kamer, van Maasmechelen naar Genk: ze wilde er met PROgenk de schade beperken, maar dat is niet gelukt.
Slangen: De partij had haar beter als lijsttrekker kunnen uitspelen, in plaats van Angelo Bruno. Maar in Genk heeft Groen toch de grootste flater geslagen door een aparte lijst te vormen – de partij heeft er nu geen enkele verkozene. Door de polarisatie tussen Demir en Dries zijn er volgens mij veel progressieve stemmen naar de CD&V gegaan.
Voor het eerst werd in Limburg op Genk gefocust, en niet op provinciehoofdstad Hasselt.
Slangen: En toch was de grootste Limburgse verrassing dat Steven Vandeput (N-VA), de minister van Defensie, in Hasselt de sjerp naar zich toegetrokken heeft. Daar hadden weinigen op gerekend, en hijzelf wellicht ook niet.
Je zag vorige week al dat het voorakkoord tussen de CD&V en het kartel van de SP.A en Groen aan het afbrokkelen was. De CD&V wilde per se de burgemeester blijven leveren, ook al was die partij niet de grootste. Dat is niet gelukt: met 20,9 % neemt ze de derde plaats in – Nadja Vananroye heeft haar ‘burgemeestersbonus’ niet kunnen verzilveren. Steven Vandeput heeft het slim aangepakt door zondag meteen het gesprek aan te gaan met RoodGroen+. Hij was iedereen te snel af.
Dries is verzoenend, Demir polariserend. Tactisch gezien kun je haar beter meetrekken in een coalitie
Wat betekent de uitslag voor Vandeput?
Slangen: Hij heeft beloofd om te vertrekken als minister. In de aanloop van de verkiezingen had hij zich al een paar keer laten ontvallen dat die portefeuille hem niet goed lag. Ik denk dat hij blij is dat hij ervan af is.
Bart De Wever heeft ooit gezegd dat de N-VA drie lokale verkiezingen nodig zou hebben om de CD&V op te volgen als dé grote volkspartij.
Slangen: Twee van die verkiezingen liggen nu achter ons, en eigenlijk heeft de N-VA in Limburg amper vooruitgang geboekt. Integendeel. Alleen in Midden-Limburg levert de partij enkele burgemeesters. In Bilzen verloor ze de bijna zekere sjerp van Frieda Brepoels, toch ook een van haar boegbeelden.
Op nationaal en Vlaams niveau slaagt de N-VA er wel in om sterke boegbeelden aan te trekken, maar niet lokaal. Daarom denk ik ook dat het Bart De Wever bijzonder goed uitkomt dat Steven Vandeput naar Hasselt verhuist. Zo kan hij op defensie een nieuwe figuur in stelling brengen voor de verkiezingen van mei 2019.
Verkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier