Nobelprijs Vrede: ‘Deze keuze grijpt terug naar het fundament van de Vredesprijs’
Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de Vrede naar mensenrechtenactivisten Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai. Ludo De Brabander, woordvoerder van de vredesorganisatie Vrede vzw, vindt deze keuze een stap in de goede richting in vergelijking met voorgaande jaren.
Het Noorse Nobelcomité heeft de jaarlijkse Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai voor hun “strijd tegen de onderdrukking van kinderen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen”. Volgens het comité werkt Satyarthi “in de geest van Gandhi” en heeft Yousafzai, ondanks haar jonge leeftijd, “het voorbeeld gegeven van hoe kinderen of jonge mensen kunnen bijdragen aan de verbetering van hun eigen lot”.
Het comité benadrukte het belang van de keuze voor een Indiase Hindoe en een Pakistaanse moslima. Hun strijd betreft niet alleen het recht op onderwijs, “maar ook tegen het extremisme”, luidde het.
Terug naar het fundament
Ludo De Brabander, woordvoerder van de vredesorganisatie Vrede vzw, vindt dat de keuze voor Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai teruggrijpt naar het fundament van waar de Nobelprijs voor staat. ‘Deze keuze is alvast een stap in de goede richting in vergelijking met voorgaande jaren’, zegt De Brabander aan Knack.be. ‘Satyarthi en Yousafzai wijden hun leven aan de kindermaterie en zetten zich op duidelijke wijze in voor waar de Nobelprijs voor de Vrede voor staat. In het verleden stelden wij ons vragen bij de voorbarige toekenning van de Nobelprijs aan Barack Obama in 2009 en bij die van de De Europese Unie in 2012.’
De Brabander verwijst ook naar het uitgebreide palmares van de nog jonge Yousafzai die al sinds haar 11 jaar strijdt tegen het verbod tegen meisjesonderwijs via enerzijds een blog op de BBC en daarna ook door toespraken te geven over de hele wereld.
Ook vindt hij de toekenning van de prijs aan Satyarthi een schitterende zaak. ‘Al meer dan 30 jaar strijdt hij tegen de kinderslavernij en heeft hij zowel nationaal als internationaal een grote invloed op het beleid’, aldus De Brabander die ook opmerkt dat de Vredesprijs aan een Indiër en een Pakistaan wordt toegekend, terwijl die landen een bloedige geschiedenis kennen. ‘Al is dit symbolisch element minder betekenisvol. Het gaat om twee mensen die zich inzetten voor de kinderen en daar kan niemand tegen zijn.’
Aanslag taliban
Malala (17) geraakte op korte tijd over de hele wereld bekend omwille van haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes in Pakistan, iets waar de plaatselijk sterke taliban fel tegen is. In 2012 overleefde Malala een aanslag die door de taliban werd opgeëist. De jonge Pakistaanse was vorig jaar ook al in de running voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar die werd toen uiteindelijk aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) toegekend.
Toen zij vorig jaar de Sacharovprijs in ontvangst nam, vroeg Malala de machthebbers afstand te doen van hun “ideologie van de macht”. “De echte supermacht, dat is het land met vele opgeleide en getalenteerde jongeren, niet het land dat tienduizenden wapens telt”, zei ze.
Kinderslavernij
De 60-jarige Kailash Satyarthi is een Indiaas mensenrechtenactivist die zich sinds 1980 verzet tegen kinderarbeid. In 1992 richtte hij de Zuidaziatische Coalitie tegen Kinderslavernij (SACCS) op. De SACCS voerde een keurmerk in voor niet met kinderarbeid vervaardigde producten. Ook voerde hij bevrijdingsacties uit. Middels campagnes over de hele wereld stond hij aan de basis van de Global march against child labor, een wereldwijde coalitie van NGO’s en vakbonden.
Dit jaar waren 278 kandidaten voor de Vredesprijs voorgedragen. Dat is een record, maar geen bewijs dat 2014 een jaar vol vreedzame initiatieven was.
BREAKING NEWS: The #nobelprize2014 in Peace is awarded to Indian Kailash Satyarthi and Pakistani Malala Yousafzay pic.twitter.com/W1K0rh9An6
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier