Nieuwkomerstaks voor beursstudenten: ‘Theo Francken geeft signaal dat hij geen buitenlanders wil’
De academische wereld is niet tevreden dat ook beursstudenten uit ontwikkelingslanden de zogenaamde ‘nieuwkomerstaks’ moeten betalen. ‘Willen we enkel de elite naar hier halen?’
Wie een Belgisch visum wil, moet sinds deze maand zo’n 160 euro betalen. De maatregel werd ingevoerd door de regering-Michel I. Staatssecretaris Theo Francken kondigde aan dat een deel van dat geld gebruikt zal worden om extra opvangplaatsen te creëren.
‘Maar ook beursstudenten uit ontwikkelingslanden ontsnappen er niet aan’, schrijft het Leuvense studentenblad Veto. Bij de K.U.Leuven is men niet opgezet met de maatregel.
‘Voor onze studenten uit Noord-Indië is 160 euro het equivalent van een maandloon’, zegt Mathijs Lamberigts, decaan van defaculteit Theologie. ‘Willen we dan echt alleen maar de elite naar hier halen?’
Cynisme
‘Gaan we echt geld van ontwikkelingssamenwerking gebruiken om gesloten instellingen te financieren?’, vraagt Lamberigts zich af. Volgens hem getuigt Franckens maatregel van een “ongelofelijk cynisme”.
Behalve de hoogte en het doel van de taks, is er ook kritiek op de hele administratieve procedure, die zeer ingewikkeld zou zijn. Ook de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) heeft kritiek op de manier van werken.
Bovendien zou de aanvraag enkel in het Frans of het Nederlands kunnen gebeuren.
“Een gastdocent vroeg zijn visum in het Engels aan. Het antwoord? ‘Wij reageren alleen maar in het Frans en in het Nederlands.’Je geeft een signaal dat je geen buitenlanders wil.”, zegt decaan Bart Raeymakers van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte.
Rector Rik Torfs pleit voor uitzonderingen
Rector Rik Torfs heeft oor voor de klachten van de decanen.”Je helpt niemand door ze papieren op te sturen in een taal die ze niet begrijpen, en het zal hen ook niet motiveren om die taal te leren.”
Torfs heeft zijn bedenkingen bij het feit dat beursstudenten de taks moeten betalen. “Gezien de enorme internationalisering kun je niet op deze manier te werk gaan. We hebben bijna 10.000 buitenlandse studenten in België. Zo’n procedure en in feite onrechtstreekse belasting staan haaks op de internationale roeping van de universiteit.’
De Leuvense rector pleit ervoor om een uitzondering in het leven te roepen voor studenten en academici, zoals die nu al bestaat voor mensen die om medische redenen asiel aanvragen in ons land.
Francken: ‘Dit mag geen vestzak-broekzakoperatie worden’
Op het kabinet van Theo Francken wordt benadrukt dat de retributie nog maar sinds begin van deze maand is ingevoerd. ‘We zijn nog maar vier weken bezig, maar we willen geen vestzak-broekzakoperatie op touw zetten’, klinkt het daar. ‘Wij staan open voor overleg om dit dossier verder te bekijken. Er is al contact geweest met het contact geweest met het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD).’
Francken benadrukt dat er in buurlanden een gelijkaardige retributiekost bestaat, en dat die vaak hoger liggen België. Al zou er in Duitsland en Frankrijk wel een uitzonderingsregeling voor studenten bestaan.
Over de administratieve problemen waarover Veto bericht zouden nog geen klachten zijn binnengekomen. ‘Maar we staan open voor overleg om te kijken of het systeem nog verbeterd of aangepast moet worden.’
(JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier