Johan Klaps, op archiefbeeld uit 2018. © Belga

Nieuwe Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling is zelf actief in vastgoedsector

Toekomstig Antwerps schepen Johan Klaps (N-VA), die nog enkele maanden lang bevoegd zal zijn voor onder meer Stadsontwikkeling als opvolger van Vlaams minister Annick De Ridder, is momenteel zelf actief in de vastgoedsector. Dat schrijft De Tijd. Oppositiepartijen Groen en PVDA willen maatregelen.

Opvallend genoeg is Klaps actief in meerdere vastgoedvennootschappen met een van zijn voorgangers als schepen, Rob Van de Velde. Die kreeg destijds, van 2013 tot 2018, kritiek voor zijn nauwe banden met projectontwikkelaars. Na zijn afscheid werd Van de Velde consultant voor verschillende vastgoedbedrijven, en richtte hij ook Bouw & Promotie Omnia op samen met Klaps. De twee zijn ook bestuurder in enkele andere vastgoedvennootschappen.

In een reactie geeft Klaps aan uit ‘alle relevante bedrijfsactiviteiten’ te zullen stappen, het integriteitsbureau van de stad in te lichten, en zich van eventuele besprekingen van projecten waarbij hij betrokken was te zullen onttrekken om elke schijn van partijdigheid te voorkomen.

‘Ons-kent-ons-cultuur’

Groen stelt dat het stadsbestuur geen lessen heeft getrokken uit het verleden. ‘De nauwe banden tussen vastgoed en politiek tonen nogmaals de nood aan heldere procedures om belangenvermenging uit te sluiten’, zegt Groen-fractieleider in de gemeenteraad Ilse Van Dienderen. ‘Groen herhaalt daarom haar eis voor een lobbyregister en de invoering van het “zes-ogen-principe” waarbij steeds een derde partij aanwezig is bij onderhandelingen.’

PVDA heeft het over ‘een typisch staaltje Antwerpse draaideurpolitiek’ en pleit voor een afkoelingsperiode tussen een privaat en publiek mandaat in dezelfde sector, en een duidelijkere scheiding tussen kabinetten en projectontwikkelaars. ‘Geen informele diners in sterrenrestaurants zoals ’t Fornuis meer; ambtenaren moeten de aanspreekpunten zijn voor ontwikkelaars, niet politici’, zegt PVDA-raadslid Peter Mertens. ‘Iemand die jaren actief is in het vastgoed gaat nu zijn oude collega’s en opdrachtgevers mee beoordelen. De ons-kent-ons-cultuur in het Antwerpse schepencollege is springlevend.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content