Nieuw gesloten centrum in Antwerpen voor criminele sans-papiers
Woensdagavond kondigde Bart De Wever tijdens een vergadering van N-VA-leden in Antwerpen de opening aan van een nieuw gesloten centrum voor mensen zonder papieren die strafbare feiten gepleegd hebben. Dat moet lukken door middel van de aankoop van goedkope Nederlandse containers die leegstonden. Theo Francken, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, zou het nieuws binnenkort officieel moeten bekendmaken.
Woensdag 16 november, 20u30. Ongeveer 120 leden van de Antwerpse N-VA zitten samen voor een nieuwe algemene vergadering in zaal Extra Time in Hoboken. De gelegenheid voor Bart De Wever om de balans op te maken van zijn mandaat in Antwerpen. Maar dat is niet alles: de nationalistische partijvoorzitter had enkele primeurs voor zijn leden: “Ik ga jullie een geheim toevertrouwen (gelach in de zaal), nee, maar serieus, als er een lek is, is het geen ramp, maar normaal gezien moet ik niet tussenkomen, het is aan Theo Francken om het nieuws bekend te maken.” De nieuwsgierigheid van zijn aanhangers is geprikkeld.
De Wever geeft aan dat hij “niet te veel details” wil geven maar dat de federale regering ongebruikte containers van de stad Tilburg gaat opkopen die als gevangenis dienst deden. De transactie zal volgens hem niet veel geld kosten: “Het zijn Nederlanders, maar we hebben ze voor een symbolische prijs kunnen kopen, want ze zijn leeg”. “Sinds ik actief ben in de politiek, wordt er constant gevraagd naar een gesloten centrum voor illegale criminelen. We zullen er redelijk snel één hebben. Zelfs mijn voorganger, Patrick Janssens (SP.A) had er één van zijn prioriteiten van gemaakt, maar hij is er nooit in geslaagd.” Volgens de schattingen, zou het centrum tegen het einde van het jaar, en misschien zelfs al vanaf de zomer, onwettige criminelen kunnen ontvangen.
Als we bijvoorbeeld een razzia plannen in een notoire buurt vragen we ‘hoeveel plaatsen heb je voor ons? Hoeveel kan je er uitwijzen?’
Theo, mijn vriend
Met het nieuwe gesloten centrum zal de stad haar detentiecapaciteit kunnen uitbreiden. Momenteel is het aantal beschikbare plaatsen beperkt. En dat leidt tot situaties die toch bepaalde vragen opwekken. Bart De Wever: “Er is onvoldoende capaciteit. Dat gaat zover dat wanneer we interventies plannen, we plaatsen moeten reserveren. Dat is het voordeel als je een staatssecretaris als vriend hebt. Als we bijvoorbeeld een razzia plannen in een notoire buurt vragen we ‘hoeveel plaatsen heb je voor ons? Hoeveel kan je er uitwijzen? Naar welk land vliegen de volgende vliegtuigen?’ (gelach) Jullie mogen lachen, maar het is echt zo! Je arresteert dus mensen tot de gevangenis vol zit.”
Hoewel het aantal uitwijzingen dit jaar een recordniveau bereikte, meent de burgemeester van Antwerpen dat er nog marge is. “Er zijn 1000 gevangenen minder dan in het begin van de legislatuur. Allemaal illegalen die met het vliegtuig uitgewezen zijn. Als we een vliegtuig kunnen vullen, zouden we gek zijn om het niet te doen!”
Naast een opvoering van de detentiecapaciteit wil de voorzitter van de N-VA repatriëringsakkoorden aanmoedigen met nieuwe landen om bepaalde problemen te vermijden: “Je kan een illegaal niet langer dan zes maanden aanhouden tenzij hij veroordeeld is. Het is een essentieel punt: 70% van de aangehouden personen zijn Marokkanen. Wanneer ze aangehouden worden, zeggen ze dat ze Algerijns zijn en we moeten bewijzen dat ze dat niet zijn. Voor we daarin slagen zijn de zes maanden voorbij en komen die individuen buiten. Ik hoop dat we betere resultaten kunnen halen, maar we moeten ze eerst kunnen opsluiten.”
‘Er zijn er die we beter zouden weigeren’
In september 2015 had Bart De Wever verklaard dat hij geen nieuwe migranten meer in Antwerpen wou ontvangen. Bijna een jaar later rechtvaardigt hij die keuze. Hij meent dat het contrast tussen de jobs die de Antwerpse economie creëert en de inwoners van Antwerpen groeit. Terwijl Antwerpen de rijkste stad van Vlaanderen is en de economische motor van België, vermindert de fiscale capaciteit van de Antwerpenaars.
Het is onze specialiteit mensen binnen te laten die niet actief zullen zijn op de arbeidsmarkt.
Hij vindt dat de grootste uitdaging van het volgend decennium er in bestaat de talenten van de nieuwkomers te benutten, maar zegt er wel bij: “Uiteraard hangt alles af van wie je binnen laat, je kan er uren over spreken, maar de werkelijkheid is dat het onze specialiteit is mensen te binnen laten die niet actief zullen zijn op de arbeidsmarkt, en dat noch vandaag, noch overmorgen en misschien nooit.” Volgens hem wordt immigratie daardoor als een probleem gezien, omdat de bevolking er geen verrijking in ziet.
Uiteindelijk haalt hij statistieken aan om zijn stelling te bevestigen: “6 op 10 burgers van buiten de Europese Unie die in Antwerpen wonen werken niet. Er werd ons verweten terughoudend te zijn, in het bijzonder tijdens de laatste crises, om vluchtelingen te ontvangen, want we beseffen dat wie hier woont veel moeite heeft om iets te bereiken.
Dominique Dewael
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier