Niemand wil het in de Kamer over De Wever hebben, maar iedereen doet het

Bart De Wever (N-VA) © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Het energiebeleid van de Vlaamse en federale regering is ‘gebakken lucht’, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever. Niemand voelde zich tijdens het vragenuurtje in de Kamer geroepen om dat beeld bij te stellen, maar overal ging zijn naam over de tongen.

De kernuitstap is onhaalbaar als ons land intussen ook nog zijn CO2-normen moet halen, het wagenpark wil vergroenen en de bedrijven niet weg wil pesten. Die analyse maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever gisterenavond op een debat van technologiefederatie Agoria, voor een publiek van hoofdzakelijk ondernemers.

De Wever tackelde op één dag twee regeringen met zijn partij in, de federale en de Vlaamse.

Met zijn uitspraken joeg De Wever zijn regeringspartners collectief de kast op, want nog maar anderhalve maand geleden werd de kernuitstap federaal goedgekeurd, na veel getalm omdat vooral N-VA zich een koele minnaar van het energiepact toonde. Dat de voorzitter van de grootste partij nu opnieuw twijfel zaait over de politieke steun voor het plan, is ‘onbegrijpelijk’, aldus Open VLD. CD&V’er Robrecht Bothuyne sprak van ‘flipflopperij’.

De openbare omroep verspreidde dan weer stellingnames van De Wever die normaal gezien pas volgende week uitgezonden zouden worden. ‘Dit land is geen voorbeeldland qua langetermijnvisie. Er is heel veel gebakken lucht,’ verklaarde De Wever daarin over het energiebeleid. Zo tackelde De Wever op één dag twee regeringen met zijn partij in, de federale en de Vlaamse. ‘Trumpiaans’, volgens Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open VLD), deloyaal volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Des te opvallender is het dat geen enkele partij zich geroepen voelde om tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer de kernuitstap kracht bij te zetten. Daar had de afwezigheid van premier Charles Michel – die op een Europese top in Sofia zit – iets mee te maken: normaliter is hij de persoon die bij onenigheid het regeringswerk in het parlement komt verdedigen en het vuur dooft. Zonder hem is het moeilijker dat debat te voeren.

Maar bovenal valt op dat noch de coalitiepartners, noch de oppositie de onemanshow van De Wever extra zuurstof wilden geven. De frustratie is dan ook groot. N-VA rammelt met de voeten van de coalitie, zegt een regeringspartij. ‘De Wever moet eens met zijn vicepremiers Jambon en Homans praten,’ klinkt het elders. ‘De Wever komt niet eens naar het parlement om zijn uitspraken te verdedigen, dus why bother?’ verzucht een oppositiepartij.

Als een spook leek De Wever door de gangen van het parlement te waren: niemand wou het over hem hebben, iedereen deed het. Gwendolyn Rutten (Open VLD) deed het voor de camera’s van Villa Politica. ‘Toen ik het gisteren hoorde, dacht ik: Bart, jong, zet die plaat af.’ Kristof Calvo (Groen) kan zich dan weer vinden in de analyse van De Wever, maar merkt op dat hij de onzekerheid over de kernuitstap enkel aanwakkert met zijn uitspraken. ‘En hoe meer onzekerheid bij de ondernemers, hoe meer subsidies er nodig zullen zijn voor de gascentrales,’ zo zegt hij aan Knack.

Dat verandert niets aan de vaststelling dat Bart De Wever zich vlak voor een samenkomst in de Kamer lijnrecht tegenover twee regeringen – beide met N-VA, één geleid door N-VA – plaatst, zonder een oppositiepartij die in het halfrond de barst in de coalitie onder de loep houdt, en zonder een meerderheidspartij die op het spreekgestoelte tegengas geeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content