Nicola Sturgeon, van Selfie Queen tot kingmaker van Groot-Brittannië?
Nicola Sturgeon, voorzitster van de nationalistische Scottish National Party (SNP), wordt door Britse waarnemers gezien als kingmaker voor de Britse parlementsverkiezingen. Als Labour noch de Conservatieven een meerderheid behalen, is de vraag hoe het vrouwelijke rolmodel in de Britse politiek daar gebruik van zal maken. Een portret.
Nicola Sturgeon groeide op in een arbeidersgezin in Irvine, Zuidwest-Schotland, als oudste van twee dochters. Haar moeder was tandartsassistente en nu gemeenteraadslid voor de SNP, haar vader verdiende de kost als elektricien. Al op jonge leeftijd droomde ze ervan om advocate te worden. Om te vechten voor ‘rechtvaardigheid en de underdog’ liet ze daarover optekenen. Geen enkel familielid studeerde voor haar aan de universiteit.
Haar politieke drijfveren groeiden voort uit de populariteit van Margaret Thatcher, die als eerste vrouw ooit de Tories leidde en als Brits premier diende. Thatcher stond volgens Sturgeon voor angst, wanhoop, massale werkloosheid en de ontmanteling van de industrie. Het motiveerde haar naar eigen zeggen om in de jaren tachtig de straat op te gaan en campagne te voeren, om van de wereld ‘een betere plek’ maken.
De ideale tante wil de dingen opschudden
Sturgeon slaagt erin om meer dan een zuiver politieke boodschap over te brengen naar haar kiezers. Haar persoonlijkheid spreekt de Schotten erg aan. Britse opiniemakers zien in haar een rolmodel voor alle vrouwen van het Verenigd Koninkrijk. Moeders schuiven haar naar voren als een voorbeeld voor hun dochters. Journalisten noemen haar de ‘aunt’, de ideale tante.
En dan is er Sturgeons unieke stijl van campagne voeren. De kopstukken uit Londen spreken het volk statisch toe, begroeten de mensen krampachtig. Dat is Sturgeon vreemd. Ze mengt zich voortdurend onder de mensen, tweet erop los, beantwoordt tweets van aanhangers en neemt selfies dat het een lieve lust is.
Ze doorkruist het Schotse luchtruim met een wijnrode ‘Nicolopter’, zoals ze dat tijdens het referendum voor Schotse onafhankelijkheid al deed. Die kwam er in september vorig jaar niet, omdat ze het onderspit moest delven tegen de neen-stemmers met een verschil van tien procent.
De Daily Mail noemde Sturgeon de ‘gevaarlijkste vrouw in Groot-Brittannië’, een titel die ze weet te appreciëren. Ze wil met haar Scottish National Party het politieke establishment door elkaar schudden zodat het ‘gewone mensen in het hele land’ dient. Sturgeon wil de dingen ‘een klein beetje opschudden’.
Sturgeons SNP ziet Labour zitten, omgekeerd ook?
De vraag is in hoeverre dat ook echt zal lukken, aangezien de meeste peilingen voorspellen dat Sturgeons Scottish National Party slechts de derde grootste partij wordt en hoofdzakelijk zetels zal vullen in de Schotse kieskringen, die slechts 59 van de in totaal 650 zetels leveren.
Wat Sturgeon meezit is dat volgens diezelfde peilingen geen enkele partij morgen 326 zetels haalt, vereist voor een meerderheid in het Britse Lagerhuis. Nicola Sturgeon speelt daar handig op in en wil Labour-leider Ed Miliband graag overtuigen om samen met de SNP de conservatieve Tories uit een volgende regering te houden.
Miliband liet op de radio echter al verstaan dat hij geen deals wou aangaan met een partij die het einde van het Verenigd Koninkrijk wenst. Niet iedereen bij Labour gaat akkoord met die afwijzing van SNP. Nicola Sturgeon sprak dan weer duidelijk haar afkeer voor een conservatieve regering uit, omdat de Tories volgens haar niet het hele land vertegenwoordigen.
Schotse Conservatieven stemmen… Labour
De Tories zijn op hun beurt unaniem wat betreft een coalitie met de SNP: compleet onbespreekbaar. Norman Tebbit, voormalig voorzitter van de Conservatieven, raadde Conservatiefgezinden in Schotland zelfs aan om voor Labour te stemmen. Een tactische stem om het de SNP, dat meer dan waarschijnlijk de bovenhand haalt in de Schotse kieskringen, zo moeilijk mogelijk te maken.
Ook de Liberal Democrats wensen niet samen te werken met Sturgeons SNP. Het ziet er hoe dan ook naar uit dat het Verenigd Koninkrijk een ‘hung parliament’ te beurt zal vallen. Een halfrond waarin geen enkele partij een meerderheid geniet.
Sturgeon, die behalve voorzitster van de Schotse nationalisten ook Schots premier is, liet eerder al verstaan dat ze niet geloofde in een effectieve coalitie met Labour, maar wel in andere vormen van samenwerking. Dat kan bijvoorbeeld neerkomen op een ‘confidence & supply agreement’, waarbij de SNP moties van wantrouwen en vertrouwen goed- en afkeurt in het voordeel van Labour en ook wetsvoorstellen steunt om een zuivere Labourregering budgetten te verlenen.
(NC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier