Véronique Goossens
N-VA zal bocht moeten verzinnen om kerncentrale op te bergen
De Finnen waren de eersten in Europa die het aandurfden om een nieuwe kerncentrale te bestellen na de ramp in Tsjernobyl in 1986. Zullen wij volgend jaar, tien jaar na dat bouwbesluit, even veel moed verzamelen?
Kernenergie is het mooiste wat er is. Je hoort het niet, je ziet het niet en vooral, het is er altijd. Tenzij er scheurtjes intrekken. Kernenergie is ook superveilig. Behalve als cyberterroristen James Bond willen uitdagen. Toegegeven, het nucleair afval hebben we nog niet volledig onder controle. We zoeken al meer dan 60 jaar koortsachtig en hebben zelfs overwogen om het de ruimte in te schieten, weliswaar tot buiten ons zonnestelsel.
De grote baas van Sarens Group is formeel in Z-Talk Goossens: “Meteen beginnen bouwen aan die kerncentrale. En stop met zeuren over de prijs, want die staat in rechtstreeks verband met de draconische veiligheidsmaatregelen na Fukushima.” Dat laatste, daar heeft hij gelijk in. Het snijdt vervolgens ook hout dat hij sakkert op de open en toe politiek van België inzake kerncentrales.
Maar een nieuwe kerncentrale neerpoten, dat is een brug te ver. Kranenbedrijf Sarens mag dan in staat zijn om het Atiomium te verhuizen naar Antwerpen, en daken gelift hebben op de nieuwe kernreactoren in Finland en Frankrijk, de gewichtheffer zou zich beter concentreren op de montage van windmolens. Waar Sarens er naar eigen zeggen al 10.000 mee in elkaar heeft gedraaid, wereldwijd.
Ons land voor 100 procent in hernieuwbare energie tegen 2050, het kan. De VITO en het Federaal Planbureau, toch wel respectabele instituten, zijn daar in opdracht van alle energieministers in dit land, al twee jaar geleden achter gekomen. Alleen het prijskaartje viel wat tegen. 300 tot 400 miljard, weliswaar met terugverdieneffecten, dat was toch lastig om door te slikken.
Het Vlaams Energieagentschap bestelde onlangs een vervolgstudie om te weten hoe ver we in Vlaanderen geraken tegen 2030. En kijk, wij zijn in staat om tegen dan 60 procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare te halen, met een extra kostenplaatje van 54 miljard.
En Sarens zal er niet armer op worden, want er zijn véél windmolens nodig.
Kernenergie is niet goedkoper. En als het noodlot toeslaat is de kost immens voor ons allemaal. In Japan loopt de factuur al op richting 150 miljard. N-VA zal de komende weken een bocht moeten verzinnen om haar plannen voor een nieuwe kerncentrale op te bergen. Geen haar op het hoofd van Beke, Rutten en Michel dat aan zo’n avontuur wil beginnen.
Maar daarmee is ons energieprobleem nog niet van de baan. Om te beginnen zitten we met de surrealistische paradox dat we de komende jaren naar te weinig stroom gaan in de piekmomenten en naar teveel stroom in de dalmomenten. Dat komt omdat windmolens niet draaien in functie van de vraag, maar draaien naargelang de sterkte van de wind. Hernieuwbare energie zorgt er ook voor dat de elektriciteitsprijs te laag ligt voor investeerders om hun geld bijvoorbeeld in gascentrales te pompen. En die heb je nu net nodig om wind- en zonne-energie goed te laten werken, omdat je een gascentrale kan aan en -afzetten. De nieuwe regering moet dus werk maken van een interessant investeringsklimaat voor continue vormen van energieopwekking.
De vorige regering rook onraad en besliste om Tihange 1 alvast 10 jaar langer open te houden. Door scheuren in de buikwand van twee van zijn collega’s komen Doel 1 en 2 weer op het toneel. Hoewel de vorige regering een wet in beton goot dat deze centrales volgend jaar het doek laten vallen, ligt het terugdraaien van die wet weer op tafel in de 16.
En daarmee scoort de nieuwe regering misschien twee vliegen in klap: bevoorradingszekerheid, maar vooral tot enkele honderden miljoenen nucleaire rente per jaar. Om het met de woorden van co-formateur Kris Peeters te zeggen: “Die 17,3 miljard moet van ergens komen.”
Of de onderhandelaars ook nog de moed hebben om een langetermijnvisie uit te tekenen voor energiebeleid is nog maar zeer de vraag. Al was het maar omdat energie ook vanuit Europa moet geregeld worden. En het moet gezegd: Europa blijft hier zwaar in gebreke.
Ludo Sarens van Sarens Group is dit weekend te gast bij Z-Talk Goossens.
Hakken in het Z and
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier