‘N-VA wil graantje meepikken van commotie over hoofddoekenverbod’

Het N-VA-standpunt voor een verbod op religieuze of ideologische symbolen voor ambentaren aan loketten, wekt bij sommige andere partijen verbazing op. Woordvoerder Joachim Pohlmann stelt intussen met klem dat het de N-VA niet te doen is om een ‘hoofddoekenverbod’.

Patrick Dewael (Open VLD) op Twitter:

@open_vld voorstel eenvormige neutraliteitsrichtlijn voor alle overheden: @sthbracke & @BenWeyts voor. @GeertBourgeois tegen. #rechtlijnig

De N-VA wil dat ‘het geflipflop’ over het neutraliteitsprincipe voor ambtenaren stopt. De partij stelt een algemeen verbod voor op uiterlijke symbolen van religieuze, politieke of levensbeschouwelijke aard voor alle ambtenaren met een loketfunctie. Woordvoerder Joachim Pohlmann stelt met klem dat het de N-VA niet te doen is om een ‘hoofddoekenverbod’. Het standpunt van de N-VA wekt alvast verbazing bij Open VLD en Vlaams Belang.
De N-VA wil uiterlijke symbolen van religieuze, politieke of levensbeschouwelijke aard verbieden voor alle ambtenaren met een loketfunctie, ongeacht het bestuursniveau.

De Vlaams-nationalistische partij vindt dat zo’n algemeen geldend neutraliteitsprincipe op tafel moet komen bij de Vlaamse en federale regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van volgend jaar. Dat maken ondervoorzitter Ben Weyts en Kamerlid Siegfried Bracke bekend na het partijbestuur.

Hoofddoekenverbod in GentDirecte aanleiding is de stemming in de gemeenteraad van Gent over de afschaffing van het hoofddoekenverbod. Het N-VA-partijbestuur wil naar eigen zeggen dat het “geflipflop” hierover ophoudt.

Tegelijkertijd wil de N-VA niet dat het woord ‘hoofddoekenverbod’ wordt gebruikt in dit debat. ‘Het gaat ons niet om een hoofddoekenverbod, maar om de naleving van het neutraliteitsprincipe,’ zegt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann. ‘Het woord hoofddoekenverbod geeft aan deze discussie een negatieve connotatie en dat willen wij niet.’
“Vandaag moeten ambtenaren naar buiten in de ene gemeente neutraal zijn en in de andere niet. Als men in de gemeenten dan ook nog eens het ene jaar wel het neutraliteitsprincipe aanhoudt en het andere jaar weer niet dan is het einde zoek”, zegt Weyts. “Er moet duidelijkheid komen voor alle burgers en voor alle ambtenaren”.

Neutrale dienstverlening
Wat stelt N-VA precies voor? “Elke burger heeft recht op een neutrale dienstverlening. Het is net de vrijheid van de burger om aan het loket níet geconfronteerd te worden met de overtuiging van de ambtenaar die haar of hem bedient. Elke schijn van partijdigheid moet vermeden worden”, zegt Bracke.

“Opzichtige uiterlijke symbolen van religieuze, levensbeschouwelijke, politieke, syndicale,… aard kunnen daarom bij rechtstreeks contact met burgers niet worden gedragen. Bij ambtenaren die niet in rechtstreeks contact staan met de burger, of slechts een ondersteunende of technische functie hebben, kunnen praktische werkafspraken tussen werkgever en werknemers worden gemaakt”.

Het pleidooi van N-VA voor een verbod op religieuze of ideologische symbolen voor ambtenaren die rechtstreeks met burgers in contact komen, zorgt voor verbaasde reacties bij sommige andere politieke partijen. “Enkele weken terug sprak N-VA-minister Bourgeois zich nog uit tegen zo’n algemene richtlijn”, zegt Ann Brusseel, Vlaams parlementslid voor Open Vld.
“Waarom wachten tot na de verkiezingen als je nu al iets kan doen”, zegt Open Vld-parlementslid Brusseel. “Maar minister Bourgeois kantte zich tegen mijn voorstel voor zo’n richtlijn en verwees naar de lokale autonomie. Die moet er zijn, maar niet voor princiepskwesties. Zou de minister hetzelfde denken over de taalwetgeving?”, zegt Brusseel.

‘Graantje meepikken van commotie over hoofddoekenkwestie’
“Ik juich dit standpunt van Siegfried Bracke en Ben Weyts toe, maar ze moeten niet wachten tot 2014. En het gaat niet op om federaal te pleiten voor neutraliteit en op Vlaams niveau, waar N-VA zelf aan de macht is, niets te doen”. Brusseel stelt voor dat N-VA haar resolutievoorstel rond neutraliteit steunt.

Vlaams Belang vindt het standpunt van N-VA hypocriet. “De N-VA levert op dit ogenblik de bevoegde minister. Die laat weten dat hij niets onderneemt, maar toch wil de N-VA een graantje meepikken van de commotie rond de hoofddoekenkwestie. Van flipfloppen gesproken”, zegt fractieleider Joris Van Hauthem. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content