N-VA legt parlementsleden op hoe te communiceren over Rode Duivels
Bij N-VA houden ze de lippen stijf op elkaar. Er geldt een strenge persstop: officieel over de werkzaamheden van informateur Bart De Wever, in de prakijk over alles wat met politiek te maken heeft. Zelfs ook over de Rode Duivels mag niet om het even wat gezegd worden.
N-VA heeft dezer dagen strakke richtlijnen voor haar mandatarissen. De persstop moet het voor informateur en voorzitter Bart De Wever mogelijk maken in alle discretie te kunnen werken aan zijn centrumrechtse regering. Dus: geen woord over de formatie.
Opvallender is dat N-VA, waarover geweten is dat het de communicatie strak regisseert, haar mandatarissen ook oplegt wat te zeggen over de Rode Duivels. De parlementsleden kregen een mail van de partij – ‘één van de vier per dag’, aldus een geadresseerde – waarin stond dat ze mochten zeggen dat ‘de Rode Duivels goed bezig’ zijn. ‘Verbazend om lezen, als totale voetballeek,’ grapt een Kamerlid.
Die zwaar doorgedreven persstop wekt irritatie op onder N-VA-Kamerleden. Zo viel sarcastisch te horen op de openingszitting van het federale parlement: ‘Ik heb net vernomen dat de partijwoordvoerder de eed niet zal afleggen in onze plaats. Dat mogen we nog zelf doen.’
Wat de koning toekomt, komt voor N-VA ook de Rode Duivels toe
De Rode Duivels-richtlijn zegt veel over hoe strak, bijna obsessief de N-VA haar communicatie wel regisseert – wat overigens legitiem en duidelijk een recept voor electoraal succes is.
Dat viel ook al af te leiden aan de complete Twitter-stilte op 21 juli 2013 tijdens de eedaflegging van koning Filip. N-VA-directeur Piet De Zaeger daarover in Knack: ‘Er zijn inderdaad momenten dat we iets waakzamer zijn dan anders.’ Wat de koning toekomt, komt voor N-VA blijkbaar ook de Rode Duivels toe.
Deze richtlijn bevestigt wat ook al af te leiden viel uit de reactie van Bart De Wever op de tweet die kapitein Vincent Kompany de wereld instuurde na de wedstrijd tegen Schotland. ‘België is van iedereen, maar vanavond vooral van ons‘ – zo parafraseerde hij de N-VA-voorzitter op het overwinningsfeest na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. De reactie van De Wever? Behalve dat hij het ‘best wel grappig’ vond: niets. De man die al zijn politieke tegenstanders met de vingers in de neus overklast in debatten, verkoos nauwelijks te reageren op de niet mis te verstane provocatie van Kompany.
‘Kompany gaat in de politiek’
In Knack deed Huub Broers dat twee maanden later wel. Hij deed de voorspelling dat Kompany in de politiek zou stappen. ‘Men moet sport en politiek uit elkaar houden,’ vond hij. ‘Maar dat doet Vincent Kompany niet. Ik voorspel u dat die man in de politiek zal gaan. Hij is dat nu aan het voorbereiden.’
‘Ik ben er ook zeker van dat andere jongens bij de Rode Duivels hun mond moeten houden,’ maakte Broers zich sterk. ‘Of dacht u dat daar geen overtuigde Vlamingen bij zitten? Maar hoort u die weleens over politiek? Nee, dus.’
Geen politieke recuperatie
Marc Wilmots heeft tijdens de kwalificatiecampagne assertief van zich afgebeten richting de politiek: zijn Duivels waren er niet om gerecupereerd te worden. Iets wat premier Elio Di Rupo (PS) ook heel goed aanvoelde: hij was aanwezig tijdens wedstrijden, maar bleef altijd erg beheerst in zijn commentaar erover.
Sport en politiek worden beiden oorlog genoemd. Wie denkt dat ze te scheiden vallen, kent noch van het ene, noch van het andere veel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier