N-VA hekelt hypocrisie van Europees parlement tegenover Turkije
In de Europese begroting zit 600 miljoen geraamd om de Turkse toetreding tot Europa voor te bereiden. Vorige week stemde het Europees parlement nog om die toetreding te bevriezen. ‘Je verwacht toch consequentie van meer dan een week’, klinkt het bij Europarlementariër Sander Loones (N-VA), die tegen stemde.
Gisteren keurde het Europees Parlement de EU-begroting voor 2017 goed, met daarin een pakket van 595 miljoen euro voor Turkije – geld dat gebruikt moet worden om de Turkse wetgeving en economie dichter bij de Europese te brengen, in afwachting van een toetreding. De steun aan Turkije voor de vluchtelingenopvang zit niet in dat bedrag verrekend. In totaal gaat er 888 miljoen naar Turkije, waarvan 293 miljoen in het kader van de vluchtelingencrisis. De overige 595 miljoen vormt een pakket aan zogenaamde ‘pretoetredingssteun’.
‘Gemiste kans om druk te zetten’
Een week geleden stemde het Europees parlement nog een resolutie om die toetredingsgesprekken te bevriezen. ‘Een ruime meerderheid stemde voor een bevriezing van de toetredingsgesprekken’, aldus Europarlementariër Sander Loones (N-VA). ‘We zijn amper een week later, en het Europees Parlement blijkt haar actie al vergeten te zijn.’ N-VA stemde dan ook tegen de EU-begroting, net als Vlaams Belang, Groen en Ecolo.
Aanvankelijk stemde Bart Staes van Groen voor, maar dat ging om een fout. Staes corrigeerde zijn stem volgens de geijkte procedure.
Correctie: Net vernomen van @BartStaes dat ook @groen, samen met N-VA, tégen de extra centen is voor Erdogan. Uitstekend!
Zie hierbij: pic.twitter.com/gigGFLcJyT— Sander Loones (@SanderLoones) 2 december 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Volgens Loones heeft het Europees Parlement een zeer beperkte impact op de toetredingsonderhandelingen, want die worden door de Commissie gevoerd. De resolutie was dus vooral symbolisch. ‘Maar het Parlement is wel mede-verantwoordelijk voor de begroting, en zo konden we wél macht uitoefenen: door geen geld vrij te maken voor de toetreding.’ Dat dat nu toch gebeurt, vindt de Europarlementariër onbegrijpelijk. ‘Ik hoorde veel stoere verklaring op de tribune, maar nu hebben we onze kans gemist. En die kansen komen er niet vaak.’
‘Bovendien zou zo’n toetreding er niet snel komen, en dat weten beide partijen. Ieder jaar komt er daarover een voortgangsrapport, maar in het geval van Turkije gaat het meer om een achteruitgangsrapport’, aldus nog Loones.
Grenzen open?
Na de Europese resolutie dreigde Turks president Erdogan er nog mee om de grenzen open te zetten als de EU zich nog veel zou bemoeien met zijn politiek. Loones wil dat dreigement niet licht opvatten, maar merkt ook op dat ‘Turkije niet zit te wachten op een hernieuwde vluchtelingenstroom. Als de grenzen weer open gaan, zullen opnieuw veel mensen Europa binnen proberen komen via Turkije.’ Wel wil Loones dat Europa blijft investeren in meer en betere vluchtelingenkampen. ‘Want het racisme in Turkije is echt verschrikkelijk.’
Europese Unie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier