N-VA alleen binnen meerderheid in verzet tegen migratiepact
Binnen de meerderheid staat de N-VA alleen met zijn verzet tegen het VN-migratiepact. Dat bleek donderdag in de Kamer, waar alle fracties premier Charles Michel over de kwestie ondervroegen. CD&V, Open Vld en MR staan voluit achter de tekst. De premier zei dat het debat binnen de regering verder loopt.
Het ‘Global Compact for Migration’ is een overeenkomst binnen de Verenigde Naties (VN) voor een globale aanpak van migratie. Het pact is niet bindend. Premier Michel zei in september op de tribune van de VN dat ons land het pact zou ondertekenen op een bijeenkomst in Marrakesh in december. De jongste weken maakt de grootste regeringspartij N-VA echter duidelijk dat ze de tekst ‘problematisch’ vindt en dat premier Michel een oplossing moet zoeken. CD&V, Open Vld en MR hebben geen problemen met het pact. In de Kamer werd die tegenstelling donderdag heel duidelijk tijdens het vragenuurtje.
N-VA blijft grote problemen hebben met de tekst. Fractieleider Peter De Roover wees op het verzet in heel wat landen tegen het pact. ‘Wat betekent ‘global’ als de VS, Australië en een steeds grotere groep in Europa niet meedoet?’, vroeg hij zich af. Hij vindt het ook zinloos om een niet-bindende tekst te ondertekenen. ‘Als dit pact niet bindend is, dan stel ik voor dat u niet naar Marrakesh gaat, dat zorgt enkel voor hopen CO2-uitstoot’, zei hij aan de eerste minister. De N-VA is voorstander van een Europese aanpak van de migratieproblematiek. ‘Maar we moeten dan wel heel Europa meenemen, ook Oost-Europa’. Landen als Hongarije, Bulgarije en Oostenrijk lieten al weten dat ze tegen de tekst zijn. ‘Onze fractie geeft u de ruimte om ons te overtuigen, maar tot op vandaag blijven er fundamentele vragen over’, zei De Roover tot premier Michel.
‘Welke vragen?’, riep CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy. ‘U bent een minderheid in dit parlement’. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten zei dat de N-VA voor september, toen premier Michel bij de VN beloofde dat ons land het pact ging tekenen, achter het pact stond. ‘Wat is er sindsdien veranderd?’, vroeg hij.
Open Vld-fractieleider Patrick Dewael vroeg de premier ‘met aandrang’ naar Marrakesh te gaan en het pact te ondertekenen. ‘Wie gelooft dat België de uitdagingen rond migratie alleen aankan, is of naïef of te kwader trouw’, zei de Open Vld-fractieleider. ‘We gaan dat internationaal oplossen. En welke kant kiezen we dan? Die van Trump, Orban en Kurz of kiezen we voor samenwerking met Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met de herkomstlanden’. Dewael zegt stellig dat de premier het pact gaat ondertekenen. ‘U gaat effectief naar Marrakesh, met onze steun als meerderheidspartij. Elke fractie zal op dat moment zijn verantwoordelijkheid moeten opnemen’, zei Dewael nog.
Oppositie misnoegd
Bij de oppositie zijn de meeste fracties voor het pact: Ecolo-Groen (12 zetels), PS (23 zetels), sp.a (13 zetels), cdH (9 zetels) en PVDA (twee zetels) vinden dat ons land de tekst moet onderschrijven. Enkel Vlaams Belang (drie zetels), Vuye&Wouters (twee zetels) en de PP (één zetel) zijn tegen het pact gekant. De groenen vroegen dat het parlement zich donderdag nog zou uitspreken over een resolutie die de regering vraagt het pact te ondertekenen. De meerderheid verwees die resolutie echter ‘met bekwame spoed’ naar de commissie buitenlandse zaken. ‘Mijn mening is gekend’, antwoordde premier Michel vanop de tribune, verwijzend naar de aankondiging die hij in september bij de VN deed.
Net als vorige week merkte Michel op dat het debat over de tekst niet enkel in ons land, maar ook in heel wat andere landen gevoerd wordt. De vier meerderheispartijen hebben volgens de premier afgesproken om de tekst en de mogelijke gevolgen verder te analyseren en om het overleg met andere Europese landen te voeren.
De oppositie hekelde de verdeeldheid binnen de regering. ‘Ik snap niet dat u zich zo laat vernederen en dat u niet zegt: ‘basta’, we leven niet in een N-VA-dictatuur’, zei Kristof Calvo (Groen). ‘De oppositie zit binnen uw regering. Los dit op en hou bezig met de echte problemen van de mensen’, zei sp.a-fractieleider Meryame Kitir . PS-fractieleider Ahmed Laaouej meent dat de N-VA inzake asiel en migratie het Vlaams Belang achternaloopt.
Vlaams Belang was de enige fractie die applaudisseerde voor de tussenkomst van N-VA-fractieleider De Roover. ‘Als de premier het pact ondertekent, stap dan uit deze regering’, zei Filip Dewinter (Vlaams Belang) tot de N-VA. Het antwoord van premier Michel werd niet op alle N-VA-banken op applaus onthaald.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier