Mysterie van de dag: waarom lijken er de laatste tijd zoveel beroemdheden te sterven?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom lijken er de laatste tijd zoveel beroemdheden te sterven?
Eerder dit jaar overleden onder anderen zanger en muzikant David Bowie (69), acteurs Alan Rickman (69) en George Kennedy (91), actrices Victoria Wood (62) en Doris Roberts en The Eagles-gitarist Glenn Frey (67). Eind vorig jaar ook Motörheadoprichter en -frontman Lemmy Kilmister (70). In eigen land onder anderen muzikant Berre Bergen (53) en ook Eddy Wally (84). Het leek op een gegeven moment wel dat er geen week voorbijging zonder dat we afscheid namen van een beroemdheid.
Significante stijging
Dat was ook de Britse omroep BBC opgevallen, die zich boog over de vraag waarom dat zo is. Volgens redacteur Nick Serpell, die de overlijdensberichten maakt voor de nieuwskanalen van de BBC, is er de afgelopen jaren een significante stijging te zien in het aantal overlijdensberichten, van 5 in de eerste drie maanden van 2012 tot maar liefst 24 in dezelfde periode dit jaar – bijna een vervijfvoudiging dus.
BBC verwijst ook naar de morbide website deathlist.net, die aan het begin van elk jaar een lijst van 50 namen opstelt van mensen voor wie dat jaar wel eens het laatste zou kunnen zijn. Doorgaans komen niet meer dan twee voorspellingen uit, dit jaar zijn dat er al vijf.
Babyboomers
Maar welke mogelijke verklaring(en) is/zijn er dan? Een feit is dat veel van de sterren die nu overlijden, behoren tot de zogenaamde babyboomgeneratie, geboren tussen 1946 en 1964. En meer geboortes betekent meer mensen die beroemd kunnen worden. Zij zijn nu tussen 70 en 52 jaar oud. Onder anderen Prince, Rickman en Bowie zijn ‘babyboomers’.
‘Mensen die beroemd begonnen te worden in de jaren 1960, zijn nu 70 of ouder en naderen dus hun einde,’ legt Serpell uit. ‘Er zijn ook meer beroemde mensen dan vroeger. ‘In de tijd van mijn vader of mijn grootvader, waren mensen alleen bekend van cinema. Wie toen niet op het scherm kwam, was niet beroemd.’
Perceptie
Een andere verklaring voor de perceptie dat meer sterren overlijden, is echter dat we er ook meer over vernemen, vooral dan via de sociale media.
Enkele uren voor het nieuws over Prince’ overlijden bekend raakte, werd op Twitter massaal eer betoond aan de beroemde Amerikaanse worstelaarster en pornoactrice Joanie ‘Chyna’ Laurer, die bij ons toch weinig bekend was. (KVDA)
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier