Muyters krijgt motie van wantrouwen te slikken van Vlaamse oppositie

© Belga

De ‘gebrekkige’ communicatie rond de hervorming van de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) zou Vlaams minister van Financiën Muyters zuur kunnen opbreken. De Vlaamse oppositie diende een motie van wantrouwen in.

Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement verontschuldigd voor zijn communicatie rond de hervorming van de Belasting op Inverkeerstelling(BIV). In een mail had het kabinet van Muyters de schuld voor het uitstel van die hervorming in de schoenen van de oppositie geschoven.

De oppositie schreeuwde moord en brand en beschuldigde de minister ronduit van “leugens”. Ook de meerderheid was niet te spreken over de communicatie van Muyters. De oppositiepartijen vinden de verontschuldigingen van de minister echter “te zwak” en dienen samen een motie van wantrouwen in.

De belasting op de inschrijving van een nieuwe wagen zou op 1 januari hervormd worden, maar de invoering werd uiteindelijk met twee maanden uitgesteld. In een e-mail die Marino Keulen (Open VLD) onderschepte, zegt het kabinet Muyters aan een burger die om informatie vraagt dat “ook wij betreuren dat de datum van inwerkingtreding is verschoven naar 1 maart 2012”. “Het is bijzonder jammer, maar u en wij zijn slachtoffer van een politiek spel gespeeld door Open VLD, Groen! en LDD”, zo klinkt het nog.

Verontschuldigingen

Minister Muyters werd in het Vlaams Parlement zwaar op de korrel genomen. De felste kritiek kwam van de oppositie, maar ook de meerderheid was niet mals voor de N-VA-minister. De verwijten gingen van “grof en leugenachtig” (Open VLD), “een zware deontologische fout” (Groen) tot “een complete faux-pas” (LDD) en “een minister onwaardig” (Vlaams Belang).

Ook meerderheidspartijen sp.a, N-VA en CD&V vonden dat de minister uit de bocht was gegaan. “Om de overleden Phil Bosmans te citeren: praat niet recht wat krom is. Dat gaan we ook niet doen. Het klopt dat de communicatie van de minister getuigt van weinig respect voor de parlementaire democratie”, aldus N-VA-parlementslid Matthias Diependaele.

Sp.a-parlementslid Bart Martens ging nog een stapje verder en noemde de uitlatingen in de mail “onheus”. Martens hekelde het gebrek aan respect voor het parlement van de N-VA-minister.

Minister Muyters gaf zijn fout toe. “Ik verontschuldig mij voor de termen die in de mail zijn gebruikt.” Muyters benadrukte dat hij “respect heeft voor de werking van het parlement” en dat er rekening gehouden zal worden met de opmerkingen die het parlement heeft op de hervorming.

‘Zwak’

Meerderheidspartijen sp.a, N-VA en CD&V namen genoegen met de excuses van de minister, maar de oppositie niet. Voor de oppositie klonken de verontschuldigingen “te zwak”.

“Ik heb heel zwakke excuses gehoord. Maar eigenlijk is dit de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het is de zoveelste keer dat minister Muyters in de fout gaat. Daarom zullen wij een motie van wantrouwen indienen”, aldus Open Vld’er Marino Keulen. Open Vld dient die motie van wantrouwen in samen met Groen en LDD. Vlaams Belang dient een aparte motie van wantrouwen in.

Het wapen van de motie van wantrouwen wordt uiterst zelden bovengehaald. Deze legislatuur werd het nog niet gebruikt. Met zo’n motie wordt aangegeven dat men het vertrouwen in de regering of in één van de ministers kwijt is. De motie komt normaal volgende week op de agenda van de plenaire. In principe moet de oppositie ook een vervanger voor Muyters voorstellen. Wie zal worden voorgedragen is nog niet beslist. (Belga/INM/RDM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content