Minister Geens wil misbruik van veroordeling bij verstek aanpakken
Minister van Justitie Koen Geens wil het misbruik aanpakken van de veroordeling bij verstek. Verzet zou moeten worden beperkt tot situaties van overmacht, aldus de minister.
Wie niet aanwezig is bij zijn veroordeling, wordt bij verstek veroordeeld. Daartegen kan men wel verzet aantekenen, waardoor het proces wordt overgedaan. Soms gebeurt het dat beklaagden bewust verstek laten gaan om de procedure te rekken.
In een interview met De Standaard zegt de minister dat verzet beperkt zou moeten worden tot situaties van overmacht, zoals een hechtenis in een buitenlandse gevangenis. “Het wordt uitgesloten voor beklaagden die de dagvaarding zelf in ontvangst hebben genomen of tijdens het proces zelf verstek lieten gaan,” aldus de minister.
Het Antwerpse parket-generaal reageerde alvast positief op het voorstel van Geens. ‘Dit ligt in het verlengde van wat de procureur-generaal al heeft voorgesteld’, aldus woordvoerder Paul Van Tigchelt
Nog in De Standaard zegt Geens dat een rechtszaak hoogstens een jaar mag duren. “Tussen dagvaarding en uitspraak mag er maximaal een jaar zitten”.
In interviews met verscheidene kranten kondigt Geens ook aan dat celstraffen onder één jaar zoveel mogelijk vervangen zullen worden door alternatieve straffen, zoals elektronisch toezicht. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier