Vlaamse regering opnieuw veroordeeld voor falend mestbeleid

Jo Brouns (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA). © Belga

De Vlaamse regering is opnieuw veroordeeld voor haar falend mestbeleid. Dit keer op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag.

Dat melden milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Dryade, Greenpeace, Natuurpunt en WWF vrijdag in een persbericht.

De milieuorganisaties hadden de Vlaamse regering in het najaar van 2022 gedagvaard. De rechter stelde dat de overheid onvoldoende maatregelen nam om de waterkwaliteit te verbeteren en gaf de Vlaamse regering zes maanden de tijd om verscherpte en aanvullende maatregelen te nemen. Dit gebeurde echter niet, waardoor de milieuverenigingen opnieuw naar de rechtbank stapten. De rechter gaf de milieubewegingen vrijdag opnieuw gelijk en koppelde er dit keer een dwangsom van 1000 euro per dag aan.

‘Het is triest dat milieuverenigingen keer op keer naar de rechter moeten stappen om de overheid aan haar eigen wetgeving te herinneren’, zegt Mattias Bruynooghe van Natuurpunt. ‘Het is ons uiteraard niet te doen om gelijk te krijgen van de rechter, maar we hopen dat de Vlaamse beleidsmakers nu de kans grijpen om een effectief beleid te voeren.’

‘De Vlaamse onderhandelaars moeten dit vonnis aangrijpen om het roer om te gooien in het landbouwbeleid. Ze moeten visie en de nodige middelen voorzien om landbouwers te begeleiden naar een landbouwmodel dat loont en in evenwicht is met de natuur’, reageert Joeri Thijs van Greenpeace.  Daarom dringt de milieubeweging er bij de volgende Vlaamse regering op aan om werk te maken van een verdere afbouw van de veestapel, reductie van kunstmest, begeleiding van landbouwers naar grondgebonden veeteelt en agro-ecologische technieken, en striktere handhaving. ‘Gebeurt dat niet, dan draait de hele maatschappij er voor op’, klinkt het.

‘Een grote uitdaging’

Ontslagnemend Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) erkent in een reactie dat de waterkwaliteit in Vlaanderen ‘een grote uitdaging’ is. ‘Ik waarschuw daar al meerdere jaren voor maar kreeg regelmatig met tegenstand te maken. In de schoot van de volgende regering zal verdere actie moeten volgen. Niemand kan dat nu nog ontkennen.’

De woordvoerder van ontslagnemend Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) wijst er op zijn beurt op dat de landbouw- en natuurorganisaties al meer dan een jaar een akkoord hebben over een update van het Mestactieplan. De volgende regering moet dat akkoord zo snel mogelijk uitvoeren, aldus de woordvoerder, waardoor dat vanaf 1 januari 2025 kan ingaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content