Opwarming van de aarde is oorzaak van ‘dronken bomen’
Door de opwarming van de aarde krijgen de wouden in Alaska een bizar uitzicht. De permafrost (aarde die permanent bevroren is) smelt weg waardoor bomen scheefgroeien, omvallen en op drift raken in smeltwater en rivieren. ‘Dronken bomen’, noemen lokale inwoners het verschijnsel.
In National Geographic getuigt de Amerikaans Indiaanse inwoner van Arctic Village Sarah James over de dramatische impact van de opwarming van de aarde op Alaska. ‘Door het smelten van de permafrost, doet zich enorm veel erosie voor. De bomen kunnen niet meer rechtop staan. Wanneer de erosie erger wordt, neemt hij alles mee wat op zijn weg ligt.
Permafrost
Het smelten van de permafrost richt ook enorme schade aan in Arctic Village: pijpleidingen breken, voetpaden barsten open, gaten verschijnen in de wegen en huizen vertonen barsten. Meerdere inwoners moesten verhuizen omdat hun woning niet meer veilig was.
‘Het smelten van ondergronds ijskristallen kan gaten creëren met een diameter van 10 meter of meer, genoeg om een heel huis in te laten verdwijnen,’ zegt Torre Jorgenson, een wetenschapper in Fairbanks, Alaska, die de evolutie van de permafrost bestudeert.
Voorhamer
Volgens verschillende klimaatmodellen warmt de regio ten noorden van Fairbanks tegen het einde van de eeuw op met 4 tot 6 graden celsius. Dat zou betekenen dat de permafrost helemaal verdwijnt. ‘Het zal zijn alsof we worden getroffen door een voorhamer,’ zegt Jorgenson.
‘Op dit ogenblik zien we dronken bomen in zowat 8 procent van het open land in midden Alaska. Dat worden er straks veel meer.’
‘We ervaren de opwarming van de aarde aan den lijve in Alaska,’ zegt Sarah James. ‘Ik heb de indruk dat men er elders in de wereld niet zo van wakker ligt maar de gevolgen zullen hoe dan ook overal hun intrede doen.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier