Natuurpunt spot zeldzame vlinders in Limburg

De puntlijnvlinder, de zaksikkelmot, de knotszweefvlieg en de steenrode grasuil zijn enkele van de zeldzame insecten die Natuurpunt heeft waargenomen in de Limburgse Kempen.

Natuurpunt pleit voor de instandhouding van de stuifduinen, heide en heideschrale graslanden die deze soorten tot hun biotoop hebben gemaakt.

Mierenzakkever

Tijdens het biodiversiteitsweekend van 17 tot 19 juni in Lommel, heeft de natuurvereniging Natuurpunt enkele opmerkelijke diertjes gespot. Het ging onder meer om tien gladde slangen, de gerande oeverspin, de rode en zwarte wouw en interessante insecten, zoals het zwarte lieveheersbeestje, de gedeukte gouden tor, de mierenzakkever, de hoornaarvlinder en de pauwoogpijlstaart.

Tandvlinder

Bovendien werden er een aantal heel zeldzame soorten waargenomen, waaronder veel vlinders, zoals de kuifvlinder, de zuidelijke tandvlinder en de gerande marmeruil. Ook de puntlijnvlinder en vooral de steenrode grasuil, die al zeker 15 jaar niet meer in Vlaanderen was opgedoken, werden opgemerkt.

Zaksikkelmot

De waarneming van de vroege zaksikkelmot was nog specialer, aangezien deze voor het laatst werd gezien in 1980. Tot een vergelijkbare buitencategorie behoren ook de Harpalis Solitaris, een loopkever die in België als uitgestorven werd beschouwd, en de knotszweefvlieg, die 22 jaar geleden voor het laatst in ons land werd waargenomen.

De Projectgroep Levend Zand, aangesloten bij Natuurpunt, pleit nu voor het behoud van de zeldzame droge biotopen rond Lommel waarin deze soorten gedijen. Hun syntheserapport met de waarnemingen en aanbevelingen, zal in september verschijnen, en moet deze eisen kracht bijzetten. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content