Natuurorganisaties vragen verbod op PFAS-houdende pesticiden na bericht over drinkwater
Vier natuurorganisaties, PAN Europe, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Natuurpunt, hebben vrijdag een verbod op PFAS-houdende pesticiden gevraagd. De reactie komt er op het nieuws dat trifluorazijnzuur (TFA) in drinkwater werd aangetroffen. TFA is de kleinste PFAS-variant.
Uit een meting van De Watergroep die VRT NWS opvroeg bleek dat drinkwaterbekkens in heel Vlaanderen TFA, de kleinste PFAS-variant, bevatten. Volgens de natuurorganisaties ligt ook de norm voor TFA in Vlaanderen ‘onverantwoord hoog’. Minister van Omgeving Jo Brouns stelt de norm voor Vlaanderen op 15,6 microgram, dat is zeven keer zoveel als de Waalse richtwaarde van 2,2 microgram per liter.
Volgens de natuurorganisaties kan chronische blootstelling aan TFA, zoals bij het drinken van water, leiden tot gezondheidsrisico’s. Ze verwijten Vlaanderen ook na te laten waterzones en andere kwetsbare gebieden effectief te beschermen tegen pesticiden.
Daarom vragen de organisaties nu om een verbod op alle PFAS-houdende pesticiden. Als voorbeeld halen ze Flufenacet aan, een veel gebruikte pesticide die een van de voornaamste bronnen van TFA in ons drinkwater is. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) concludeerde eerder al dat Flufenacet een hormoonverstoorder is, Duitsland besloot om het te verbieden.
‘Geen schade bij de mens vastgesteld’
Minister Brouns reageert tegenover VRT dat hij voor wat de TFA-norm betreft ‘op geen enkel moment met de volksgezondheid wil spelen’. Er werd advies gevraagd aan wetenschappelijke instellingen zoals het VITO, zegt hij. ‘Tot nu toe heeft geen enkele studie gezondheidsschade bij de mens kunnen vaststellen’.
Tegelijk erkent de minister ‘dat we er alles aan moeten doen om te kijken naar de bron van TFA. We moeten kijken naar gewasbeschermingsmiddelen en stoffen in koeling, in de landbouw en de industrie, om de vervuiling maximaal terug te dringen aan de bron.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier