Bijlandjes, hanenkam …: 9 tips om toch te maaien tijdens Maai Mei Niet
Liever geen jungle tijdens Maai Mei Niet? Met deze maaipatronen ziet uw gazon er verzorgd uit én geeft u de natuur een duwtje in de rug.
Doe eind mei mee aan het bloementelweekend en registreer nu uw tuin op www.maaimeiniet.be.
Gras maaien: veel tuineigenaren houden ervan. Deelnemen aan Maai Mei Niet hoeft dat plezier niet te vergallen. Een gazon moet er immers niet uitzien als een jungle om de biodiversiteit te versterken, én verstandig maaien is net goed voor de biodiversiteit.
3 VUISTREGELS VOOR HET MAAIEN
1. Maai niet te vaak
Maai niet elke week, maar om de 3 à 6 weken. Dat geeft groei- en bloeikansen aan klaver en madelief en ander bloemen vol lekkers voor bijen en vlinders.
2. Maai niet te kort
Je gras te kort maaien, is ten eerste slecht voor je gras. Omdat de wortels bloot komen te liggen, wat dodelijk is wanneer het warm en droog is. Omdat je bodem dan sneller uitdroogt. En omdat langer gras beter water ophoudt.
Ten tweede is het nefast voor de biodiversiteit. Insecten vinden geen beschutting in te kort gemaaid gras en geen eten – want bloemen kunnen er niet in bloeien.
3. Zorg voor verschil in lengte
Dé gouden regel: maai nooit alles in één keer. Maai in fases. Dat heeft alleen maar voordelen.
Ten eerste: zo wordt jouw biodiverse tuin geen slordige wildernis. Door een padje te maaien of netheidsstroken of mooie figuren (zie onder), voorzie je je tuin van structuur.
Ten tweede: verschillende hoogtes gras hebben verschillende functies. Hoog gras biedt beschutting, en er kunnen bloemen in bloeien (voeding). Bovendien zorgen hoogteverschillen ook voor verschillen in temperatuur: het is koeler in hoger gras, warmer boven kort gemaaid gras.
Vlinders bijvoorbeeld zullen wanneer het warm is, koelte zoeken in de schaduw van langer gras of struiken. Op het kort gemaaide gras, kunnen ze dan weer zonnen. Structuur zorgt er ook voor dat zij zich kunnen oriënteren.
Neem de slogan Maai Mei Niet dus met een korrel zout en kies voor de gulden middenweg: niet alles maaien en niet niets maaien. Minder maaien is geen luiheid, maar een visie.
HABITATMAAIEN
Habitatdiversiteit is het geleerde woord voor ‘plezant maaien’, legt hoogleraar conservatie ecologie Koenraad Van Meerbeek (KULeuven) uit. ‘Drie verschillende lengtes gras – kort en vaak gemaaid, een beetje langer en minder gemaaid en lang en weinig gemaaid – vormen drie ecosysteempjes, en dat kan echt al in een kleine tuin.’ Insectenexpert Wim Veraghtert (Natuurpunt) vult aan: ‘Het korte, regelmatig gemaaide gras levert voedsel, lang gras levert beschutting en waardplanten, planten waarop insecten hun eitjes leggen.’
Inspiratie voor een leuk gemaaid, biodivers gazon vindt u hier:
1. Het gemaaide pad
De klassieker: een gemaaid pad midden opgeschoten bloemenranden, hierboven werden die verrijkt met bloembollen.
2. Volg de vormen van je tuin
Meanderende lijnen geven structuur aan deze tuin.
3. De hanenkam
Deze meanderende hanenkam volgt de lijnen van de bloemenborder rechts. Een witte loper vol bloeiende klaver voor bestuivers, die ook perspectief geeft aan de tuin.
4. Maai gericht
Kort maaien waar de kinderen spelen, in de randen bloeit onder meer klaver welig. Een uitstekende nectarproducent.
5. Het bijland of nectarstation
Veel structuur en toch ook biodiversiteit scoren dankzij deze vierkante nectareilanden van bloembollen en langer gras. Een enthousiaste deelneemster aan Maai Mei Niet noemt haar vlekken lang en bloemenrijk gras bijlandjes.
6. Rock-‘n-roll
Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan de foto’s van het werk van tuinman Siegfried Aelvoet. Zijn motto is: ‘Wild en proper’. Hij maait, maar wel bedachtzaam: ‘Mijn klanten zitten altijd in een propere hof en toch is die een stuk natuur.’
Maai Mei Niet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier