Namibië begint met slachten van honderden wilde dieren door hongersnood

Archiefbeeld van een olifant in Namibië. (Foto 16 januari 2023) © AFP

Namibië is begonnen met het slachten van meer dan zevenhonderd wilde dieren, neushoorns, olifanten, buffels en zebra’s, zodat de bevolking voedsel zou hebben. Dat zegt het ministerie van Milieu dinsdag. Door de ergste droogte in decennia heerst er voedselschaarste in het land.

Nu al zijn 160 dieren geslacht, nadat de regering de maatregel vorige week afkondigde. Niet alleen moet de maatregel vlees garanderen voor duizenden inwoners, ze moeten ook de druk verlichten op het grasland en de watervoorraden die onder druk staan door de droogte.  Professionele jagers kregen opdracht om 30 neushoorns te doden, 83 olifanten, 60 buffels, 100 blauwe gnoes, 300 zebra’s, 100 elanden en 50 impala’s. Zeker 157 van die 723 dieren zijn al geslacht, zegt Romeo Muyunda, woordvoerder van het ministerie. 

“Ons doel is om die operatie op een duurzame manier uit te voeren, en de schade zoveel mogelijk te beperken. We moeten de dieren waarop gejaagd zal worden, scheiden van de andere dieren”, zegt Muyunda. De slachting van de eerste 157 dieren leverde 56.875 kilo vlees op, klinkt het. 

Namibië kondigde in mei de noodtoestand af vanwege de droogte die verschillende landen in het zuiden van Afrika treft.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties gaf in augustus aan dat ongeveer 1,4 miljoen Namibiërs, bijna de helft van de bevolking, leden onder ernstige voedselonzekerheid. De graanproductie was gedaald met meer dan de helft tegenover vorig jaar, de waterniveaus aan barrages waren zeventig procent lager. 

Dierenrechtenorganisatie Peta publiceerde een brief op haar website aan premier Saara Kuugongelwa-Amadhila. Peta vraagt om de maatregel te herzien. “Ze is niet alleen wreed, maar ook gevaarlijk op korte termijn, en zonder effect op lange termijn.” De vicevoorzitter van Peta, Jason Baker, zegt dat de maatregel ecosystemen kan verstoren.

Partner Content