Milieu Natuurbeheer: een beslissing aanvechten? Het is David tegen Goliath – én tegen het Agentschap Natuur en Bos
Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom de vrouwtjes van de holenspin manvriendelijk door het leven gaan
Wetenschap Wetenschap Worden wolven en beren vogelvrij in Europa? Wolven en beren beleven een revival in Europa. Maar nu lijkt de Europese Commissie zich op te maken om de bescherming van wolven en beren terug te schroeven.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: het mysterie van het piepkleine dwergpuntje en de grote eieren Met een lengte van maximaal 1,5 millimeter is het dwergpuntje het kleinste slakje in onze contreien.
Opinie | Sander Jacobs Opinie | Sander Jacobs 'Rijdt De Lijn zich vast in Gents moeras?' 'Blijft u op een verkeerde bus zitten, omdat u er ‘al zo lang op zit’? Wij ook niet. Het is tijd om De Lijn uit hun tunnelvisie te helpen', schrijven Sander Jacobs, Ewoud Vandepitte en Lucie Blondé. Zij staan stil bij het lot van het Gentse Bloemekenswijkbos (of 'Wondelmeersen'). Voor hen is het dossier een schoolvoorbeeld is van (a)sociaal klimaatbeleid.
Natuur Natuur Namibië begint met slachten van honderden wilde dieren door hongersnood Namibië is begonnen met het slachten van meer dan zevenhonderd wilde dieren, neushoorns, olifanten, buffels en zebra's, zodat de bevolking voedsel zou hebben. Dat zegt het ministerie van Milieu dinsdag. Door de ergste droogte in decennia heerst er voedselschaarste in het land.
Natuur Natuur Hommels, vlinders en zweefvliegen hebben het lastig: aantal insecten blijft dalen Het aantal insecten in Vlaanderen blijft achteruitgaan, zo blijkt maandag uit de resultaten van de insectentelling van Natuurpunt. De opvallende afwezigen deze zomer: hommels, vlinders en zweefvliegen.
Wetenschap Wetenschap Kunnen planten 'denken'? Wetenschappers ontdekken verrassende eigenschappen die planten dichter bij dieren brengen Wetenschappers stellen vast dat planten over veel meer mogelijkheden beschikken dan wij tot dusver bereid waren aan te nemen.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: ook een eenvoudig diertje als de steurgarnaal kan persoonlijkheid etaleren De garnalen die kinderen op onze stranden met een netje uit bij laagwater achtergebleven poeltjes scheppen, zijn niet zelden steurgarnalen. De diertjes zijn grotendeels doorschijnend en worden tot vijf centimeter lang. Ze kunnen een breed gamma aan biotopen en omgevingsomstandigheden aan, zodat ze een ruime verspreiding kennen. Temperatuur en zoutgehalte van het water mogen fors …
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: voor het eerst heeft de vijgenwesp zich in België voortgeplant Je hoeft niet naar speciale biotopen te trekken om biologische primeurs te pakken te krijgen. Dierenarts Kristof Baert van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) ontdekte op 1 mei in een vijgenboom in zijn Oost-Vlaamse tuin een larve van een vijgenwesp. Op de foto die hij van het beestje maakte, is niet meer te …
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de oliekever maakt het zichzelf nogal moeilijk Oliekevers danken hun naam aan de olieachtige stof die ze uit hun kniegewrichten afscheiden, en die een irritante – dikwijls als ‘blaartrekkende’ omschreven – werking heeft. Ze gebruiken ze ter verdediging. Een voorbeeld is de Spaanse vlieg, die helemaal geen vlieg is, maar een kever. Ze is in poedervorm lang als een afrodisiacum beschouwd, maar …
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: het machospookkreeftje is wel héél vrouwvriendelijk voor een macho Spookkreeftjes zijn kleine mariene vlokreeftjes met een bizar voorkomen. Ze zien eruit als een gebocheld knokig geraamte met angstaanjagende uitsteeksels. Een algemene inheemse soort heet trouwens ‘wandelend geraamte’. Er is ook een graatmager ‘teringlijdertje’. De diertjes inspireerden dus zelfs biologische naamgevers tot macabere verzinsels.De grootste soort in onze wateren is het machospookkreeftje. Zijn mannetjes kunnen …
Natuur Natuur Extreme regenval: ‘Ook té nat weer schaadt de gezondheid van bomen’ Na enkele periodes van extreme droogte valt er nu al negen maanden na elkaar meer dan gemiddeld veel regen uit de lucht. Die opeenvolging van extremen verzwakt de gezondheid van onze bomen, zegt boomexpert Arthur De Haeck.
Natuur Natuur Natuurbehoud: procederen tegen overheid is vaak succesvol Milieuverenigingen en geëngageerde burgers procederen steeds meer tegen overheden om vergunningen aan te vechten. In veel gevallen hebben ze succes.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans ‘Beste Nicolas Saverys, het feodale tijdperk is voorbij – ook voor miljardairs’ De aanvallen op milieuverenigingen als Natuurpunt worden steeds driester. Boeren, grootgrondbezitters en jagers willen het platteland weer voor hen alleen. ‘De strijd voor het natuurbehoud gaat zware tijden tegemoet, net nu je voelde dat het misschien ten goede aan het keren was’, vindt bioloog Dirk Draulans.
Opinie | Wendy Francken Opinie | Wendy Francken 'Ook op miezerige lentedagen moeten we de regen omarmen' 'Ondanks de irritante verpakking is de regen een fantastisch cadeau', schrijft Wendy Francken van Vlario. Ze pleit voor ambiteuzere plannen om de insijpeling te verbeteren om zo het water beter vast te houden.
Wetenschap Wetenschap Invasieve exoten: ‘We vrezen dat de wasbeerhond zich hier binnen afzienbare tijd zal vestigen’ 88. Dat is het aantal exotische dier- en plantensoorten dat de Europese Unie als invasief beschrijft. ‘Een groot deel ervan woekert ook bij ons en heeft een negatieve impact op gezondheid en economie’, zegt Tim Adriaens, onderzoeker van invasieve soorten bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: onze bijen zullen moeten leren zelf de Aziatische hoornaar af te slaan In 2004 werd in Frankrijk de eerste Aziatische hoornaar ooit in Europa opgemerkt. De grote wespenkoningin was waarschijnlijk meegelift met een vrachtschip in een lading Chinees porselein voor een bonsaikweker. Na aankomst ontsnapte ze en maakte ze ergens een nest. Het volstond als startpunt voor een succesvolle verovering van West-Europa.
Natuur Natuur Auteur Amir Bachrouri over stadsgroen: ‘Waarom is er zo weinig open ruimte?’ Beton of groen, voor de jonge schrijver en Knack-columnist Amir Bachrouri maakte het niet zo veel uit.
Maai Mei Niet Maai Mei Niet 2024 is voorbij: ‘Schrik straks niet als uw kortgemaaide gras geel kleurt’
Maai Mei Niet Architect Leo Van Broeck: ‘Biodiversiteit is een nog groter probleem dan klimaat, maar men wil dat niet zien’
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de rivierprik is de vampier van onze onderwaterwereld Een rivierprik ziet eruit als een dunne, bruine darm van een kleine halve meter lang met aan de voorkant een aantal gaatjes. Het voornaamste gaatje is een ronde mondschijf met vijf tot zeven vlijmscherpe tandjes, die de primitieve vis gebruikt om te parasiteren op echte vissen, zoals makrelen. Hij bijt zich vast in een vis, …
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'De voordelen van nabije natuur zijn talrijk: maak Gent groener' 'Als zorgverleners die werken rond fysiek en mentaal welzijn vragen wij om onze stad versneld te vergroenen', schrijft een groep van meer dan 130 Gentse gezondheidsprofessionals.
Natuur Natuur Voor nogal wat jagers is de jachtwet een vodje papier Een gerechtelijk document met het sms-verkeer van een groep Vlaamse jagers biedt een unieke inkijk in het functioneren van jagers. Opvallend is het systematisch overtreden van de jachtwetgeving.
Maai Mei Niet Filosofe Tinneke Beeckman kijkt uit op een landschapspark: ‘Bomen zijn de getuigen van vele levens’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Eén worden met de natuur in een strobooghuis: ‘We willen mensen inspireren om ethischer te gaan wonen’ Een ingenieur en een natuurgids bouwden in het Waalse Stoumont een natuurlijke passiefwoning van stro, zand en klei. Daarmee willen ze bewijzen dat wonen niet energieverslindend hoeft te zijn. Wie geïnteresseerd is, kan er gaan verblijven.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: het groentje komt uit de familie van de blauwtjes Het groentje valt op door de flonkerende groene kleur van de onderkant van zijn vleugels. De bovenkant is gewoon bruin. In zit plooit de vlinder zijn vleugels altijd dicht, zodat uitsluitend het mooie groen te zien is. Helaas zit hij bij voorkeur in ontluikende struiken of berkenboompjes, waardoor hij opgaat in zijn biotoop. Hij heeft …
Maai Mei Niet Natuur Natuur Lang gras maaien na Maai Mei Niet? 3 tips om grasmaaisel te gebruiken in uw tuin Na het maaien van uw gras houdt u heel wat grasmaaisel over. Het is zonde om dat af te voeren naar het recyclagepark. Drie manieren om het te gebruiken in uw tuin.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: hoe eendenmossels onze zeeën veroveren Eendenmossels behoren tot de bizarste creaturen die op onze stranden kunnen aanspoelen. Veel mensen raken wat in de war als ze op een stuk hout of een fles in de vloedlijn een collectie rubberachtige stelen met rare plaatjes op de top aantreffen. De term ‘aliens’ is al gevallen.
Maai Mei Niet Schrijfster Saskia De Coster in het Stadspark: ‘Aarde op mijn handen is een teken van beschaving’
Maai Mei Niet De nieuwe tuin van Elisabeth Lucie Baeten: ‘Onze kinderen zullen moeten wennen aan al die diertjes’
Maai Mei Niet Cecil Konijnendijk, expert stedelijk groen: ‘Een boom is essentiële infrastructuur, net zoals een waterleiding of een school’
Natuur Natuur Wilde orang-oetan dient zichzelf pijnstiller toe Onderzoekers op Sumatra hebben beschreven hoe een wilde orang-oetan herhaaldelijk een verwonding behandelde met een geneeskrachtige plant. Die wordt door de lokale bevolking ook als pijnstiller gebruikt.
Wetenschap Wetenschap De klimaatcrisis zal een gigantische financiële crisis veroorzaken Stijgende voedselprijzen en de ergste financiële crisis in de geschiedenis van de mensheid: de gevolgen van de klimaatopwarming zullen extreem zijn.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de kevercicade ontwikkelde een tandwiel, lang vóór de mens Kevercicaden zijn insecten die zelden groter worden dan een halve centimeter. Ze zien er wat platgeslagen uit, maar hebben grote ogen. In onze contreien komen twee soorten voor: de zeldzame boomkevercicade en de klimopkevercicade. Die leeft niet alleen op klimop maar ook op liguster, waardoor hij algemeen geworden is in tuinen en parken. Op warme …
Maai Mei Niet Nic Balthazar en Lieve Blancquaert: 'Wie kan zeggen dat hij een park naast de deur heeft met een krokodil in het water?’
Maai Mei Niet Presentatrice Britt Van Marsenille en natuurfilmer Pim Niesten: ‘De natuur moet een juridisch statuut krijgen, zoals u en ik’
Maai Mei Niet Rapper en jeugdwerker Fatih De Vos: ‘In het Citadelpark vonden mijn vrienden en ik rust’
Wetenschap Wetenschap Evolutie: hoe liefde ons onderscheidt van andere apen Zoogdieren hebben een lange ontwikkelingsgeschiedenis achter de rug, maar wat de mens doet is toch uniek. Dat wij intens kunnen samenwerken met individuen die we niet kennen, is héél speciaal.
Maai Mei Niet De Droomfabriek: hoe de fantasie van een kleine jongen het nieuwe logo van Maai Mei Niet werd
Wetenschap Wetenschap Dan toch geen totale willekeur: wordt de evolutie van het leven voorspelbaarder? Biologen knagen aan het dogma dat evolutie louter steunt op willekeurige veranderingen die al dan niet gunstig kunnen zijn. Het is veel complexer dan dat.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: vooral in de lente worden reeën weleens slachtoffer van ons verkeer Over de ree hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken. Het Vlaamse reeënbestand wordt op 20.000 exemplaren geschat en neemt bovendien nog toe. De stijging zou te maken hebben met het veelzijdiger worden van ons landschap, hoe onwaarschijnlijk dat ten tijde van groeiende weerstand tegen Vlaamse natuur ook klinkt. Onze bossen worden ouder, en …