Mysterieuze Aziatische eenhoorn gefotografeerd
Wetenschappers hebben in Vietnam voor het eerst in de 21ste eeuw opnieuw een teken van leven geregistreerd van het uiterst zeldzame bosrund saola. In Vietnam is het dier voor het laatst in het wild gezien in 1998.
Het dier, een van de meest bedreigde ter wereld, is door een onbemande camera gefotografeerd in het regenwoud, zo deelt natuurfonds WWF (World Wide Fund for Nature) mee. “Toen ons team voor het eerst de foto’s bekeek, konden we onze ogen nauwelijks geloven”, klinkt het in een mededeling.
Pas in jaren 90 ontdekt
“Dit is een adembenemende ontdekking en hernieuwt de hoop voor een herstel van de soort”, aldus dokter Van Ngoc Thinh, directeur van WWF-Vietnam.
Het dier is pas in de jaren 90 ontdekt. De saola, ook wel ‘Aziatische eenhoorn’ genoemd, is familie van het rund, maar lijkt meer op een antilope. Hij heeft twee lange hoorns op zijn kop. Wetenschappers hadden het niet voor mogelijk gehouden, dat op de wereld nog zo een groot zoogdier gevonden zou worden.
De laatste bevestigde registratie van een saola in het wild gebeurde in 1999, door foto’s van een “cameraval” in de provincie Bolikhamxay in Laos. In 2010 konden dorpsbewoners in die provincie een levend exemplaar vangen, maar het dier overleed even later.
Met uitsterven bedreigd
De saola, of in wetenschapsjargon Pseudoryx nghetinhensis, is met uitsterven bedreigd. Het WWF gaat in optimistische schattingen uit van enkele honderden dieren, in het midden van Vietnam en het naburige Laos. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier