Klimaattop: ‘Geloofwaardigheid is alles en daar heeft België een probleem’
Volgens het Belgische team van onderhandelaars op de klimaattop in Parijs, is het wantrouwen tussen de 196 deelnemende landen groot.
Het wantrouwen tussen de 196 landen op de klimaattop in Parijs is groot. In de onderhandelingen wordt tot nog toe vooral gefocust op transparantie en openheid, zodat niemand zich binnen enkele dagen uitgesloten voelt. Dat is maandag te horen bij het Belgische team in Parijs, dat er een eerste onderhandelingsronde heeft opzitten.
De klimaattop in Parijs is maandag officieel van start gegaan met de toespraken van zo’n 150 staats- en regeringsleiders. Onder meer Barack Obama en Vladimir Poetin kwamen al aan het woord.
Mislukking in Kopenhagen
De onderhandelaars zijn echter al sinds zaterdag in Parijs. ‘De eerste twee dagen zijn gebruikt om de werkwijze vast te leggen’, zegt Peter Wittoeck, het hoofd van de Belgische ploeg. ‘Dat is ongelofelijk belangrijk. De mislukking van de top in Kopenhagen was grotendeels te wijten aan het feit dat de tekst eigenlijk was onderhandeld door de Verenigde Staten en de grote groei-economieën. Veel landen kregen het document pas te zien tijdens de eindvergadering en gingen dwarsliggen.’
Sommige onderhandelaars trachten ook onderdelen van het akkoord te torpederen door de filibusteren met de procedure. ‘Dat zal deze keer niet gebeuren’, maakt Wittoeck zich sterk. ‘De procedure ligt vast.’ De kladversie van het akkoord, die zo’n vijftig pagina’s telt, wordt opgesplitst en verdeeld over werkgroepen, rond onder meer financiering en monitoring.
Zwakke schakel België
‘Geloofwaardigheid is hier alles’, zegt Wittoeck, en daar heeft België op dit moment een probleem. De onderhandelaars lopen immers al twee dagen rond in Le Bourget zonder Belgisch klimaatakkoord onder de arm. Een dergelijk akkoord is onder meer nodig om duidelijkheid te kunnen geven over het bedrag dat ons land veil heeft voor de klimaatinspanningen van de ontwikkelingslanden.
‘Ik zou niet willen dat België er wordt uitgepikt als zwakke schakel en dat risico bestaat op dit moment’, aldus Wittoeck.’ (Belga/AVE)
Klimaatconferentie Parijs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier