VN-rapport: ‘Wereld ligt niet op koers om klimaatdoelen van Parijs te halen’
‘De wereld ligt niet op schema om de langetermijndoelen van het akkoord van Parijs te halen.’ Zo besluiten onderzoekers in een rapport dat vrijdag door de Verenigde Naties is gepubliceerd, een drietal maanden voor de COP28-klimaattop in Dubai.
Het is voor het eerst sinds het akkoord in 2015 werd gesloten, dat de VN een stand van zaken opstellen. Aan het rapport is twee jaar gewerkt.
De onderzoekers baseerden zich onder meer op alarmerende rapporten van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC). De waarschuwingen, in het rapport moeten de basis vormen van de 28e VN-klimaattop, de grootste ooit.
In de akkoorden van Parijs uit 2015 besloten de deelnemende landen – en dat waren de meeste landen van de wereld – om een ‘eerlijke inspanning’ te doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, en in elk geval om de temperatuurstijging een stuk onder de 2 graden te houden.
Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, zal de CO2-uitstoot vóór 2025 zijn piek moeten bereiken, klinkt het in het rapport. Bovendien moeten fossiele brandstoffen geleidelijk aan worden afgebouwd, terwijl er net meer hernieuwbare energiebronnen moeten bijkomen. Op al die punten is het rapport niet optimistisch.
Ja, de toename van broeikasgassen is vertraagd, maar volgens het rapport is dat te beperkt.
(lees verder onder de preview)
Nu de aarde al met bijna 1,2 graden is opgewarmd, wordt de klimaatverandering steeds meer voelbaar. Deze zomer kregen verschillende landen te maken met hittegolven, droogtes, overstromingen en gigantische branden. Met elke extra tiende van een graad, worden die extreme gebeurtenissen vermenigvuldigd.
‘De mogelijkheid om de ambities te verhogen, verkleint in sneltempo’, onderstreept het rapport, net als de mogelijkheid om de opwarming tot 1,5 graden te beperken. Om de doelstellingen te bereiken moet de mensheid ‘de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 43 procent en tegen 2035 met 60 procent verminderen ten opzichte van de niveaus van 2019’. Met het huidig parcours gaan we eerder in de richting van 2,5 graden opwarming.
Op dit moment komen de leiders van de G20-landen samen in New Delhi. Bij die top is er weinig hoop op een ambitieuze vooruitgang op klimaatvlak.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier