Tyfoon Yagi: 281 doden en 1,6 miljard dollar schade in Vietnam

Tyfoon Yagi
Yagi was de krachtigste tyfoon die de regio de voorbije dertig jaar getroffen heeft © Getty Images

Een week na de doortocht van Yagi in Vietnam is duidelijk dat de tyfoon een hoge menselijke en materiële tol heeft geëist.

De dodentol is er opgelopen tot 281 slachtoffers. Nog eens 67 mensen zijn vermist geraakt en meer dan 1.900 mensen zijn gewond geraakt, meldt de Vietnam Disaster and Dyke Management Authority zondag. Volgens eerste schattingen door de Vietnamese regering heeft Yagi voor 1,6 miljard Amerikaanse dollar (1,4 miljard euro) aan schade berokkend aan het land, goed voor een verlies van 0,15 procent van het bbp.

Tyfoon Yagi bracht woeste winden en stortregens met zich mee. Volgens meteorologen was het de krachtigste tyfoon die de regio de voorbije dertig jaar getroffen heeft. Yagi liet een spoor van vernieling na. Volgens de rampenbestrijding beschadigde de tyfoon ongeveer 235.000 huizen. Meer dan 2,6 miljoen boerderijdieren werden gedood, voornamelijk pluimvee en vee. Meer dan 200.000 hectare rijstvelden werden beschadigd. 

Het water is intussen weggetrokken: de getroffen gebieden staan nu voor de opruimwerkzaamheden. In Hanoi moeten 40.000 omgewaaide bomen opgeruimd worden die straten blokkeren en het dagelijkse leven verstoren.

Miljoenen kinderen in het noorden van het land hebben dringend hulp nodig. Ongeveer 3 miljoen mensen hebben geen toegang tot proper drinkwater en sanitaire voorzieningen, meldt UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties (VN) in een rapport.

Partner Content