Storm Eowyn: stroomuitval in Ierland, geen treinen in Schotland, beperkte gevolgen in Vlaanderen

Een jonge vrouw in Edinburgh probeert zich tegen de wind te beschermen tijdens storm Eowyn © Belga

Storm Eowyn is vrijdagochtend aan zijn doortocht van de Britse eilanden begonnen. In Ierland zitten meer dan 700.000 gezinnen zonder stroom. In Schotland rijden geen treinen en overal op de eilanden worden vliegtuigen aan de grond gehouden. In Vlaanderen zouden de gevolgen volgens de VMM eerder beperkt blijven.

In Ierland, Noord-Ierland en delen van Schotland geldt vrijdag code rood voor wind, door de gevaarlijke storm Éowyn die met harde wind, regen en sneeuw op weg is naar de Britse eilanden. De weerinstituten waarschuwen de bevolking dat Éowyn schade kan aanrichten aan gebouwen, met afgewaaide daken, en een grote impact op het verkeer.  ESB Networks, de beheerder van het elektriciteitsnetwerk in Ierland, liet weten dat 715.000 huizen zonder stroom zitten en dat de herstelwerken tijd zullen kosten.

Volgens de Ierse publieke omroep RTE trekt de storm met windsnelheden van circa 130 kilometer per uur vanuit het noordwesten over het eiland. In de westelijke provincie Galway is ook een windvlaag met een kracht van 183 kilometer per uur gemeten, wat volgens Ierse media een record zou zijn. De Ierse premier Micheál Martin noemde Eowyn vrijdag ‘een historische storm’. ‘Ik roep iedereen op om veilig te blijven en thuis te blijven nu de gevolgen van storm Eowyn in heel Ierland merkbaar zijn’, zo zei hij.

Martin heeft op X ook gemeld dat de Nationale Coördinatiegroep voor Noodsituaties bijeenkomt om de landelijke inzet te bespreken. ESB Networks, staatswaterbedrijf Uisce Éireann en het ministerie van Defensie moeten samenwerken om de stroom- en watervoorziening te herstellen en hulp te bieden aan wie dat nodig heeft, aldus Martin.

Er zijn vrijdagochtend ook al tientallen vluchten geannuleerd of vertraagd, zo meldt de BBC. Dublin Airport is het zwaarst getroffen, met tot nu toe 32 geannuleerde vluchten, zo meldt UK Flight Aware. Op Heathrow, een van de drukste luchthavens van het Verenigd Koninkrijk, zijn 31 vluchten geannuleerd en in Edinburgh 28. Glasgow International heeft 18 annuleringen en George Best Belfast City heeft er 13. Er wordt verwacht dat er nog meer geannuleerd zullen worden als de wind in kracht toeneemt.

Intussen zet de storm koers richting Schotland. In Schotland en sommige delen van het noorden van Engeland rijden vrijdagochtend geen treinen. Network Rail, de Britse spoornetbeheerder, maakt al gewag van omvergewaaide bomen op de sporen in het noordoosten van Engeland.

Vlaanderen? Wallonië?

De doortocht van storm Eowyn laat zich ook bij ons voelen. De komende 24 uur worden in Limburg en Antwerpen neerslagtotalen verwacht van 25 tot 40 liter per vierkante meter. In de andere Vlaamse provincies zal het blijven bij zo’n 10 tot 20 liter per vierkante meter. De Vlaamse Milieumaatschappij VMM is waakzaam voor heel Vlaanderen, vooral het centrum en het oosten, en houdt het Denderbekken nauw in de gaten. ‘Zulke regenval kan lokaal leiden tot niet-kritieke overstromingen’, zegt Katrien Smet van de VMM. Onbevaarbare waterlopen kunnen in de loop van zaterdag buiten hun oevers treden. ‘De bodem is zeer verzadigd door het regenwater van de voorbije weken, het water loopt zo sneller naar de waterlopen. Her en der gaan we wat ondergelopen akkers zien en wachtbekkens die (gedeeltelijk) vollopen, daarvoor zijn ze er ook.’

Huizen zouden niet bedreigd zijn. ‘Maar beperkte kritieke overstromingen blijven wel mogelijk. We zullen het waterpeil snel zien stijgen, daarom blijven we ook uiterst waakzaam’, zegt Smet. De VMM blijft het publiek informeren via media en eigen kanalen en slaat direct alarm bij een kritieke situatie, klinkt het nog. ‘Onze wachtbekkens kunnen veel water aan en zullen hun nut bewijzen. Het is afwachten hoeveel en waar de regen effectief valt.’

Over de taalgrens dreigt het alarmpeil van waterlopen in de provincies Henegouwen, Waals-Brabant en het westen van Namen bereikt te worden. In de loop van zaterdag zijn overstromingen waarschijnlijk in de bekkens van de Dender, de Zenne, de Dijle en de zijrivieren van de Bovenmaas.

Partner Content