Storm Boris eist zeven doden: ‘Ergste nog niet achter ons’

Storm Boris
Evacuatie in Roemenië, 15 september 2024. © Getty Images

In bepaalde overstromingsgebieden in Oostenrijk is als gevolg van storm Boris op vier dagen tijd evenveel regen gevallen als gewoonlijk in de volledige maand september.

Roemenië

In Slobozia Conachi, een gemeente in het Roemeense district Galati in het oosten van het land, is een vijfde dodelijk slachtoffer van storm Boris teruggevonden. Dat melden de hulpdiensten. Zaterdag waren al vier dodelijke slachtoffers gemeld in het zuidwesten van Roemenië.

Polen

In de overstroomde gebieden in het zuidwesten van Polen is een persoon verdronken. “We hebben de eerste bevestigde verdrinkingsdood hier, in het district Klodzko” in Neder-Silezië, zegt de Poolse premier Donald Tusk. Hij herhaalt zijn oproep aan de bevolking om de oproepen tot evacuatie serieus te nemen en zich tijdelijk in veiligheid te brengen.

Klodzko ligt aan de Nysa Klodzka, een zijrivier van de Oder. De situatie verslechterde doorheen de nacht van zaterdag op zondag. Zondagochtend stond het waterpeil op 6,65 meter. Volgens de lokale brandweer staat het waterpeil normaliter op 1 meter.

Het waterleidingbedrijf waarschuwde dat het leidingwater niet meer geschikt was om te drinken en gekookt moest worden.

Door de overstromingen heeft de Poolse spoorwegmaatschappij PKP in het zuiden de treinverbindingen met buurland Tsjechië opgeschort. Intercity-treinen die van Tsjechië naar Polen reizen, zijn tot nader order geschrapt. Treinen die in de omgekeerde richting rijden, reizen niet verder dan het laatste Poolse station voor de grens, meldt de spoorwegmaatschappij op X.

Het treinverkeer is verstoord omdat bepaalde stukken blank staan, maar ook omdat bomen op de sporen zijn gevallen. Als gevolg van de doorweekte grond zijn ook veel bomen op bovengrondse elektriciteitsleidingen en hoogspanningsleidingen gevallen.

Tsjechië

In Tsjechië zitten meer dan een half miljoen huishoudens zonder stroom zitten en zijn vier mensen vermist. De Tsjechische premier Petr Fiala roept de inwoners van het land op om de aanwijzingen van de reddingsdiensten te volgen. Sommige mensen weigeren de evacuatiebevelen op te volgen en hun woningen te verlaten. “Daarmee brengen ze niet enkel zichzelf in gevaar, maar ook diegenen die hen moeten proberen te redden wanneer het dramatisch wordt”, zegt hij op de publieke omroep CT.

In Opava, een stad aan de gelijknamige rivier aan de Tsjechische grens, moest de brandweer al met boten uitrukken om mensen te redden die waren achtergebleven in een woonwijk. Elders wachten mensen op daken op hulp. “We moeten ervan uitgaan dat het ergste nog niet achter de rug is”, aldus premier Fiala.

Oostenrijk

In Oostenrijk liet een brandweerman het leven tijdens een interventie in de deelstaat Neder-Oostenrijk. In bepaalde overstromingsgebieden in Oostenrijk is op vier dagen tijd evenveel regen gevallen als gewoonlijk in de volledige maand september. Aan het weerstation in St. Pölten, de hoofdstad van de deelstaat Neder-Oostenrijk die tot rampgebied is verklaard, is 300 tot 350 milliliter gevallen. Dat komt overeen met 350 liter per vierkante meter.

Klimaat

Extreme regenval wordt intenser en komt vaker voor als gevolg van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Dat blijkt uit het onderzoek van de wetenschappers van World Weather Attribution (WWA), die met behulp van weerobservaties en klimaatmodellen nagaan hoe de klimaatverandering de intensiteit en waarschijnlijkheid van extreem weer beïnvloedt.

Lees meer over:

Partner Content