Steeds minder sneeuw in Himalayagebergte: waterbronnen van 2 miljard mensen bedreigd

Mount Everest © Belga

Er ligt steeds minder sneeuw in het Himalayagebergte. De sneeuwbedekking is er op het laagste niveau in 23 jaar. Dat bedreigt de waterbronnen van 2 miljard mensen, meldt het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD).

Er viel minder neerslag en het sneeuwseizoen, dat normaal in oktober of november begint, begon pas eind januari. “In verschillende landen waar het hoogste gebergte op aarde zich bevindt, waren er waarschuwingen voor droogte”, zegt Sher Muhammad, auteur van het rapport van het ICIMOD. “Daardoor wordt de oogst bedreigd. Voorts komt de toegang tot water in gevaar, zeker en vooral voor bevolkingsgroepen die al af te rekenen hebben met langere, warmere en frequentere hittegolven.”

Het rapport van het ICIMOD, dat gevestigd is in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, somt een aantal risico’s op. Zo worden waterkrachtcentrales, die door het water van rivieren worden aangedreven, bedreigd. Mensen worden meer afhankelijk van grondwater en er is een groter risico op droogte.

Volgens het rapport toont dit nog maar eens aan dat de klimaatverandering een impact heeft op de Himalaya, die zich uitstrekt over de Aziatische landen India, China (Tibet), Nepal, Bhutan en Pakistan. “In deze landen, die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering, is er al een gebrek aan moderne infrastructuur, voor onder meer irrigatie en watervoorziening”, benadrukt Muhammad.

Partner Content