NASA: ‘Juli wordt wellicht wereldwijd de heetste maand ooit’
De huidige maand juli wordt wereldwijd waarschijnlijk de warmste maand in ‘honderden, zo niet duizenden jaren”. Dat zegt hoofdklimatoloog Gavin Schmidt van NASA donderdag.
Er werden in juli 2023 al verschillende warmterecords gebroken, volgens twee instrumenten van de Europese Unie en de Amerikaanse universiteit van Maine. De instrumenten, die diverse gegevens combineren om modellen te maken die voorlopige schattingen genereren, verschillen licht van elkaar, maar uit beide blijkt ondubbelzinnig een stijgende trend van de temperaturen.
Woensdag waarschuwde de Europese weerdienst Copernicus al dat de wereld wellicht zijn warmste julimaand beleeft sinds de start van de metingen, nadat een maand voordien ook al de warmste junimaand ooit werd opgetekend. ‘We zien momenteel overal ter wereld ongekende veranderingen.
De hittegolven in de Verenigde Staten, Europa en China laten de records een na een sneuvelen’, aldus Gavin Schmidt. Hoewel het weerfenomeen El Niño een kleine rol speelt in de huidige waarnemingen, ‘meten we nu al maanden recordbrekende temperaturen aan het zeeoppervlak, ook buiten de tropen’, vervolgt de klimatoloog, ‘en we verwachten dat dit zo doorgaat, want we blijven broeikasgassen uitstoten in de atmosfeer’.
De huidige verschijnselen vergroten bovendien de kans dat 2023 de geschiedenis ingaat als het warmste jaar ooit. Volgens de berekeningen van Schmidt is die kans momenteel fiftyfifty, maar andere wetenschappers gewagen zelfs van een kans van tachtig procent, aldus nog Schmidt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier