Zigzaggevel kan gebouwen verkoelen
Koelmechanismen in gebouwen zijn vaak duur. Onderzoekers stellen nu een speciale bouwstijl voor die zorgt voor aangename temperaturen – zonder dat er energie nodig is.
De klimaatcrisis maakt de zomers heter. Slimme ideeën voor koeling zijn daarom op veel plaatsen broodnodig. Onderzoekers presenteren nu een aanpak die voor gebouwen kan worden toegepast: met zigzaggevels.
De bouwindustrie verbruikt tot 40 procent van alle energie ter wereld. Koeling is verantwoordelijk voor 20 procent van de emissies die kunnen worden toegeschreven aan de bouw – een fenomeen dat waarschijnlijk zal toenemen naarmate de temperaturen stijgen.
De onderzoekers bekritiseren echter dat men zich tot nu toe vooral heeft gericht op het koelen van daken. Verticale muren hebben daarentegen te weinig aandacht gekregen.
Het team van auteurs heeft nu radiatieve koeling (RC) onder de loep genomen, een elektriciteitsvrije aanpak om de temperatuur te verlagen.
Het idee erachter? Wanneer de zon schijnt, wordt straling gereflecteerd. Afhankelijk van de materiaaleigenschappen kan een zeer hoge reflectiegraad worden bereikt.
Van het dak naar de muur
RC-constructies worden al met succes gebruikt voor daken – maar ze zijn niet ideaal voor muren die ook warmte uit de grond absorberen. Warmte wordt bijvoorbeeld opgeslagen in de vloer en wordt zelfs afgegeven wanneer het eigenlijk aan het afkoelen is.
De muren moeten daarom aan speciale eisen voldoen om deze warmte met succes tegen te houden. De onderzoekers overwegen hiervoor een zigzaggevel. Eén oppervlak is naar de hemel gericht en zo gecoat dat het de bijbehorende straling goed kan reflecteren. Een ander oppervlak is naar de grond gericht en kan de warmte die daar vandaan komt reflecteren.
Nadeel: in koudere gebieden zou deze bouwstijl in de winter de vraag naar verwarming kunnen doen toenemen. Om dit aan te pakken hebben de onderzoekers een adaptief ontwerp voorgesteld met scharnierende “vinnen” die in de winter omhoog kunnen worden gezet om de warmteabsorptie te verhogen en in de zomer omlaag om de warmteabsorptie te verlagen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier