Beth Koigi zet luchtvochtigheid om in zuiver water

Ben Herremans
In partnership met Rolex

Als oplossing voor één van de meest complexe problemen ter wereld ontwikkelt de Keniaanse sociaal onderneemster Beth Koigi atmosferische water generatoren. Aangedreven door zonne-energie filteren en mineraliseren de toestellen de luchtvochtigheid en zetten die om in zuiver drinkwater. Met haar bedrijf Majik Water verspreidt ze de watersystemen in extreem droge gebieden. In 2023 ontving Beth Koigi de Rolex Award for Enterprise. Deze Awards steunen projecten die van de wereld een betere plaats maken.

Beth Koigi groeide op in de heuvels van Limuru, een groene en regenachtige regio van Kenia. Water is er overvloedig aanwezig, ze zag zuiver drinkwater als een verworven goed.

Zuiver drinkwater is niet toegankelijk voor 50 procent van de Kenianen

Toen Beth Koigi naar de universiteit in Nairobi trok, in het westen van het land, verbaasde ze zich over de dorheid van de streek daar. Het opende haar ogen. Naar schatting heeft 50 procent van de Keniaanse bevolking geen toegang tot zuiver drinkwater, wat jaarlijks 10.000 overlijdens veroorzaakt. “In kraantjeswater op de campus trof ik talloze sporen van citroen aan. Niemand scheen zich daar zorgen over te maken. Ik moest een manier vinden om dat water te zuiveren.”

Beth Koigi ontwikkelt en installeert water generatoren

Al op jonge leeftijd getuigde Beth Koigi van vindingrijkheid en zakelijke flair. Ze ontwikkelde een filter, die zo goed functioneerde dat ze hem begon te verkopen. Eerst aan andere studenten, maar al vlug reisde ze met haar filters door het hele land. Ze besefte echter dat de omvang van het probleem groter was dat de oplossing die ze aanreikte.

Samen met de Canadese wetenschapster en specialiste in leefmilieubehoud Anastasia Kaschenko en de in Oxford gevestigde econome Clare Sewell richtte Koigi in 2017 na maanden van research Majik Water op. De sociale onderneming ontwikkelt atmosferische water generatoren en installeert die bij Keniaanse gemeenschappen zonder aansluiting op het waternetwerk.

Met water generatoren haalt Beth Koigi drinkwater uit droge lucht

Hoe werkt het? De atmosfeer bevat zes meer water dan alle rivieren op aarde samen en het is die bron – de vochtigheid van de lucht – die Beth Koigi benut voor haar watergeneratoren. Een ventilator verspreidt lucht over een koude oppervlakte. Door de condensatie vormen er zich druppels water, net zoals op een glas limonade op een warme dag. Koigi vangt dat water op, filter het en voegt er essentiële mineralen zoals calcium en magnesium aan toe om het in zuiver drinkwater om te zetten.

Hoewel de technologie meer rendeert bij een hoge luchtvochtigheid, werkt hij wel degelijk ook in droge en halfdroge gebieden: die plekken waar de schreeuw om water het luidste weerklinkt. “Er zit altijd een zekere mate van vochtigheid in de lucht”, legt Koigi uit. “Zelfs bij een luchtvochtigheid van bijvoorbeeld 30 procent (in België schommelt de luchtvochtigheid tussen 65 en 90 procent) produceren onze atmosferische water generatoren voldoende water om de dorst van de lokale bevolking te lessen.”

Naargelang de luchtvochtigheid kan een generator 20 à 500 liter water per dag produceren, door verschillende toestellen aan elkaar te koppelen kan Majik Water een productie van 100.000 liter per dag bereiken.

In 2018 verwelkomde de Financial Times de water generatoren van Beth Koigi als “één van de 50 ideeën om de wereld te veranderen.” Netflix verspreidde in 2020 de documentaire ‘Brave Blue World – ensemble contre la pénurie d’eau’, waarin Koigi’s water generatoren worden getoond.

Waterkiosken in een Afrikaans vluchtelingenkamp

Het volgende project van Beth Koigi neemt de vorm aan van waterkiosken. Ze worden geïnstalleerd in een van de grootste vluchtelingenkampen in Afrika. Het kamp van Kakuma bevat ook de geïntegreerde nederzetting van Kalobeyei. Het bevindt zich in Turkana, een regio in het noorden van Kenia die door extreme droogte wordt geplaagd.

De water generatoren van Beth Koigi zorgen voor meer werk en een betere gezondheid

Momenteel heeft Majik Water 20 watergeneratoren met een groot volume en 10 kleinschalige toestellen opgesteld. Samen produceren ze 200.000 liter zuiver drinkwater per maand.

Behalve zuiver drinkwater produceren de generatoren van Beth Koigi ook water voor de landbouw. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in serres en voor de bewatering van fruit en groenten. In het water kunnen zelfs vissen gekweekt worden. Dat alles draagt bij tot een betere voeding en dus gezondheid van de mensen. Hun levensomstandigheden verbeteren, hun werkbekwaamheid verhoogt. Dat laatste is belangrijk, de bouw en de exploitatie van de water generatoren verschaft werk. Zo leidt Majik Water vrouwen en jongeren op voor de uitbating van de waterkiosken.

De Rolex Award for Enterprise vergroot de slagkracht van Beth Koigi

Met de steun van de Rolex Award for Enterprise en in het kader van het Rolex’ Perpetual Planet Initiative hoopt Beth Koigi dat de installatie van haar watergeneratoren in het noorden van Kenia zal leiden tot de omarming van haar technologie in het hele land en daarbuiten. Haar ultieme doel? Lokale gemeenschappen die autonoom bestendig tegen de klimaatopwarming zijn. Om die doelstelling te verwezenlijken is geen bron belangrijker dan zuiver water. Hoe dringend oplossingen zijn – en de uitvoering ervan –, besefte ze toen ze laatst de waterlopen in haar geboortestad zag opdrogen.

De Rolex Award for Enterprise helpt Beth Koigi bij de financiering van de installatie van 10 door zonne-energie aangedreven atmosferische water generatoren. Ze produceren 500 liter water per dag: zowel zuiver drinkwater als water om landbouwgronden mee te irrigeren bij lokale gemeenschappen in Turkana. De installatie zal twee jaar in beslag nemen.

Waarom kandideerde u voor de Rolex Award for Enterprise?

Beth Koigi: “De projecten die Rolex steunt, zijn voor mij al jaren een bron van inspiratie. Ik geloof in de toegevoegde waarden van de Awards. Ze openen nieuwe perspectieven.”

Wat betekent het voor u om Laureaat van de Rolex Award for Enterprise te zijn?

“Het geeft me de overtuiging dat ons project een impact op de wereld kan hebben. Deze erkenning raakt me persoonlijk en zal beslissend blijken voor de toekomst van het project.”

Hoe kan de Rolex Award for Enterprise u helpen?

“De Award versterkt de draagkracht van het project. De band met Rolex bezorgt ons zichtbaarheid en helpt ons bij de samenwerking met organisaties om gelijkaardige systemen te installeren.”

Rolex steunt personen en organisaties die voor de problemen van de planeet oplossingen zoeken en ontwikkelen en die zo bijdragen tot het verbeteren van de wereld en bewaren van de planeet voor de volgende generaties. In deze serie zet Knack deze inspanningen in de kijker. Knack realiseerde die verhalen in volle redactionele onafhankelijkheid.

Ontdek hier het vorige artikel uit de serie: Constantino Aucca Chutas herbebost het Andesgebergte met de hulp van lokale gemeenschappen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier