In beeld: Europa na een hete en verzopen zomer
Ondraaglijke hittegolven, verwoestende zomerstormen en hagelbollen zo groot als tennisballen, … Europa likt zijn wonden.
Niet al het extreme weer in Europa van deze zomer is te wijten aan een veranderend klimaat, maar feit is dat het Europese continent dubbel zo snel opwarmt als gemiddeld in de rest van de wereld en dat er de voorbije maanden opnieuw records zijn gebroken.
Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk kent de heetste maand juni sinds het begin van de metingen, het vorige record wordt met bijna één graad verpulverd.
Nederland
5 juli: de eerste zomerstorm van het jaar, Poly, is een mokerslag voor Nederland. Het is een van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar.
Spanje, Portugal, Frankrijk, zuiden van Italië, Kroatië, Servië, Griekenland en Turkije.
Hittegolf Cerberus brengt in juli helse temperaturen naar Zuid-Europa.
Noord-Italië
20 juli: hagel zo groot als tennisballen treft Noord- en Midden-Italië. Een steen van maar liefst 19 centimeter is een nieuw Europees record.
Spanje
Spanje krijgt deze zomer vier hittegolven over zich heen.
Rhodos
Juli: in tien dagen tijd wordt in Rhodos 17.770 hectare natuur verwoest. Ongeveer 20.000 mensen, vooral toeristen, moeten worden geëvacueerd. Alle Griekse bosbranden samen zijn in juli verantwoordelijk voor de uitstoot van 1 miljoen ton CO2.
Noorwegen
7 augustus: zomerstorm Hans veroorzaakt aardverschuivingen en overstromingen in Noorwegen. Het gaat om de zwaarste regenval in tientallen jaren.
Turkije
15 augustus: Turkije noteert een recordtemperatuur van 49,5 graden. Het vorige record stond in 2021 op 49,1 graden.
Tenerife
15 augustus: in het noordoosten van Tenerife vernielt een bosbrand op negen dagen tijd zeven procent van het grondgebied van het eiland, zowat 15.000 hectare. Het is een van de zwaarste branden van de afgelopen 40 jaar.
Portugal
5 augustus: een bosbrand in het centrum en het zuiden van Portugal legt 7.000 hectare natuur in de as. Dat zijn meer dan 9.000 voetbalvelden.
Slovenië
4 augustus: met voor naar schatting een half miljard schade, spreekt de Sloveense premier Robert Golob na zware overstromingen van de ergste natuurramp in de geschiedenis van het nog jonge land.
Frankrijk
Frankrijk kent in juli ernstige hittegolven met maximumtemperaturen tot ver boven de 40 graden. Het skioord Alpe d’Huez meet een recordtemperatuur van 29,5 graden. Ook wordt de hoogste temperatuur ooit opgemeten na 15 augustus: gemiddeld 27,5 graden.
Italië
Italië kent drie hittegolven en Rome ervaart de heetste temperatuur sinds het begin van de metingen: 42.9 graden op 18 juli.
Noord-Griekenland (bij de stad Alexandroupolis)
18 augustus: enorme bos- en struikbranden woeden in het noorden van Griekenland. Ook in de omgeving van Athene woeden natuurbranden. Zeker twintig personen komen om het leven, onder wie 18 illegale migranten.
Griekenland
September: nooit geziene regenval en overstromingen in Griekenland wordt veroorzaakt door een omega-blokkade van de straalstroom.
Centraal-Europa
September: diezelfde omega-blokkade veroorzaakt tegelijk heet weer in Centraal-Europa. In België maken we de allereerste hittegolf in september mee sinds het begin van de metingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier