Guterres: ‘Komende 18 maanden zijn cruciaal om mens en natuur te beschermen tegen klimaatextremen’

Antonio Guterres © belga

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de mensheid, die verantwoordelijk is voor de opwarming van het klimaat, vergeleken met de meteoriet die het einde van het tijdperk van de dinosaurussen betekende.

“Op het vlak van klimaat zijn we niet de dinosaurussen, maar de meteoriet. We zijn niet enkel in gevaar, we zijn ook het gevaar”, stelde de VN-secretaris-generaal.

Guterres verwees in zijn speech onder meer naar nieuwe cijfers van de Europese weerdienst Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), waaruit blijkt dat het tijdsvak om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius boven de pre-industriële periode, in sneltempo sluit.

De VN-topman verwees ook nog naar een andere studie die stelt dat het resterende koolstofbudget voor de doelstelling om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graad Celsius nog slechts 200 miljard ton bedraagt. Dat betekent dat we – aan het huidige ritme van 40 miljard ton per jaar die de atmosfeer wordt ingepompt – nog voor 2030 dat budget zullen opgebruiken. Willen we de klimaatopwarming nog onder die grens houden, dan moet de uitstoot van broeikasgassen tussen nu en 2030 elk jaar met 9 procent afnemen. Vorig jaar nam die uitstoot echter nog met 1 procent toe.

De VN-secretaris-generaal maakte duidelijk dat de strijd voor het klimaat dit decennium zal worden gestreden. Hij omschreef de volgende achttien maanden daarin als “cruciaal”.

Wat te doen?

Om de doelstelling te halen, ziet Guterres vier werven waarop dringend werk moet worden verricht.

In de eerste plaats moet de uitstoot van de broeikasgassen naar beneden. Op dat vlak moeten de landen die het meeste uitstoten het voortouw nemen.

Daarnaast moet er ook werk worden gemaakt van een betere bescherming tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Momenteel krijgen de meest kwetsbare landen die het minst hebben bijgedragen aan de opwarming, namelijk de zwaarste klappen te verduren. Daarom pleit Guterres voor een verdubbeling van het budget voor klimaatadaptatie tegen 2025.

Sowieso moet er over het algemeen meer geld worden vrijgemaakt om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Daarvoor kijkt de VN-secretaris-generaal onder meer naar een hertekening van de financiële architectuur en de introductie van een koolstofprijs in onder meer de scheepvaart, luchtvaart en fossiele-energiesector.

Ten slotte, moet ook de fossiele-energiesector zelf worden aangepakt. De VN-secretaris-generaal beschuldigde de bedrijven ervan “miljarden dollars” te hebben uitgegeven om “de waarheid te verdraaien en het publiek te misleiden”.

“Extra inzetten op fossiele brandstoffen in de 21e eeuw is als investeren in hoefijzers en wielen voor koetsen in de 20e eeuw”, aldus Guterres. De VN-secretaris-generaal pleitte in die zin ook voor een ban op reclame uit de fossiele-energiesector.

Partner Content